Sretenjski orden i priznanja istaknutim Nišlijama

Izvor: JuznaSrbija.info, 16.Feb.2024, 13:58

Sretenjski orden i priznanja istaknutim Nišlijama

Predsednik Aleksandar Vučić dodelio je sinoć odlikovanja povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, istakavši značaj ovog dana u verskom, političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Među više od stotinu nagrađenih, istakli su se Episkop niški Arsenije, dr Zoran Radovanović, akademik Ninoslav Radovanović, grupa "Kerber" i Selomir Marković.

Episkop niški Arsenije primio je Sretenjski orden drugog stepena za aktivan doprinos duhovnom razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Eparhije niške, unapređivanje hrišćanske kulture i umetnosti, kao i za predani rad na povezivanju ličnosti i institucija posvećenih negovanju hrišćanskog kulturnog identiteta.

Akademiku Ninoslavu Radovanoviću iz Niške Banje, redovnom članu Srpske akademije nauka i umetnosti, dodeljen je Sretenjski orden prvog stepena u oblasti nauke, kao najviše državno priznanje.

Karađorđeva zvezda drugog stepena pripala je Zoranu Radovanoviću, radiologu iz Niša, dok je rok grupa "Kerber" odlikovana zlatnom medaljom za zasluge povodom 40 godina rada, a nagradu je primio frontmen grupe Goran Šepa Gale.

Selimir Marković, dugogodišnji čuvar spomenika na Čegru, nagrađen je zlatnom medaljom za zasluge zbog izuzetnih postignutih rezultata u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa.

Predsednik Vučić je tokom prijema u zgradi Predsedništva naglasio važnost Sretenja kao najznačajnijeg datuma u istoriji Srbije, ističući da je to dan kada je 1804. godine u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. godine u Kragujevcu donet prvi savremeni (Sretenjski) ustav Srbije. Posebno je istakao značaj ljudi koji su doprineli osnivanju moderne srpske države i naglasio potrebu da se nauči od njih kako da se drži u teškim vremenima.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.