Izvor: JUGpress.com, 06.Jul.2022, 09:02

Srbiju na  festivalu „Marko Polo“ na Korčuli predstavlja Nišlija Bane Jovanović

NIŠ

Niški kantautor Bane Jovanović predstavljaće Srbiju, a svakako i pre svega Niš, na 27.Međunarodnom festivalu vina i pesama „Marko Polo“  na Korčuli, Hrvatska. Festival se održava od 15. do 17.jula. Jovanović će na festivalu pevati svoju kompoziciju „Nikad se više ne ponovilo“ koja je izabrana od strane stručnog žirija u konkurenciji od čak 130 kompozicija pritiglih na konkurs.

   “ Kada sam poslao pesmu „Nikad se više ne ponovilo“ nisam očekivao >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da se pojavim na festivalu. Želeo sam samo da pokušam da se ne bih kajao. Kada su me organizatori pozvali i saopštili da je pesma prošla selekciju, moje iznenađenje  oduševljenje su zaista bili veliki. Premijerno ću kao predstavnik Srbije izvesti kompoziciju “Nikad se više ne ponovilo” za koju sam napisao tekst, muziku sam radio zajedno sa Markom Stojkovićem koji je i autor aranžmana. Na javni konkurs koji je trajao nekoliko meseci stiglo je oko 130 kompozicija, a Festivalski odbor odabrao je 25 najboljih za javno izvođenje“, kaže niški kantautor Bane Jovanović.

                     Bane i Marko se pripremaju za put za zahvaljujući njima na zvaničnom plakatu Festivala na Korčuli našao i grb Grada Niša.

                      „Moram da kažem da je Grad Niš pomogao naš odlazak na Korčulu, na čemu se od srca zahvaljujem, kaže Bane Jovanović.

                   Kantautor iz Niša ne krije da je presrećan znog poziva da peva na ovom festivalu jer, kako kaže, na ovom festivalu nastupale su najveće hrvatske i EX-YU zvezde, Tereza Kesovija, Meri Cetinjić, Vlado Kalember, Dino Dvornik.

                    „ Prvo veče rezervisano je za takmičenje domaćih i inostranih proizvođača vina, drugo veče obeležiće nastupi klapa, a na trećoj superfinalnoj večeri, 17.jula, takmičiće se 25 novih kompozicija u duhu zabavne i pop muzike, na kojoj ću ja i nastupiti“, objašnjava Bane.

                      Pored zemalja regiona, učestvuju i izvodjači iz Nemačke, Italije i Slovačke. Uoči festivala izaći će i zvanični festivalski CD sa takmičarskim pesmama. O nagradama odlučivaće stručni žiri, publika kako na samom festivalu tako i na društvenim mrežama, radio stanice…

                     Bane Jovanović je već dobro poznat niškoj ali i široj javnosti u Srbiji. Učestvovao je mnogim festivalima sa kojih se vraćao sa nagradama.   Muzika u njegovom životu zauzima posebno mesto a komponovanjem i izvođenjem pesama bavi se već dvadestek godina. Shvata to kao neku vrstu hobija jer je po profesiji profesor matematike i predaje ovaj predmet u Gimnaziji  u Beloj Palanci i Osnovnoj školi „Car Konstantin“ u Nišu.

                     Do sada je učestvovao na mnogim festivalima na kojima je, kaže predstavljao sebe, ali i Grad Niš, a sa istih se po prvilu vraćao sa nagradama.

                      „Od festivalskih nagrada najznačajnija mi je ona iz decembra prošle godine. Na 16. Međunarodnom festivalu zabavne glazbe „DarFest 2021.“ u Daruvaru, u Hrvatskoj, gde sam bio jedini učesnik iz Srbije i prvi koji je uopšte pozvan na neki festival takmičarskog karaktera u Hrvatskoj posle 30 godina, osvojio sam drugu nagradu publike“, kaže niški kantautor.

                    Bane  Jovanović je dobitnik i nekoliko godišnjih nagrada kao što su  „Beogradski pobednik“ , „Balkan Awards“ za kantautora godine i „Prvi Oskar Srbije“ za pop pesmu godine.  Na manifestaciji „Serbian Economic Forum“ u Beogradu prošle godine  dodeljeno mu je priznanje za doprinos kulturi Srbije.

                    Marko Polo Fest na ostrvu Korčula osnovan je 1996.godine i od tada se svake godine organizuje u čast pesme i vina.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.