Slučaj MHE - Vučić umesto institucija, kao (ne)očekivana sila koja opet rešava stvar

Izvor: JužneVesti.com, 01.Okt.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj MHE - Vučić umesto institucija, kao (ne)očekivana sila koja opet rešava stvar

U Rakiti i na Staroj planini u odbrani reka od minihidroelektrana bilo je i tuča, bombi, protesta, presuda, rešenja i inspekcija, ali je izgradnja nastavljana. Onda je na scenu stupio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao - ne može da se gradi. Time se institucije podređuju volji jednog čoveka, tumači novinar Vladimir Kostić koji je izgradnju MHE istraživanjem povezao sa kumom, upravo srpskog predsednika.

Inače odsečeni od sveta postali su epicentar Srbije. Mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ljubitelja reka sjatilo se u Topli Do uz muziku, barikade, himnu Stare planine i ručnu sirenu za uzbunu.

To je atmosfera sa protesta organizovanog dan nakon što je Vučić rekao ono što su želeli da čuju - u zaštićenim područjima neće više biti gradnje MHE. Godinama su se obraćali različitim nadležnim institucijama, ali rešenja nije bilo.

Presudio je Vučić, i to nije prvi slučaj da objavljuje rešenja za probleme koji nisu iz njegove nadležnosti.

Predsednik Srbije i Srske napredne stranke uzeo je stvar u svoje ruke i sam rešavao i iseljavanje penzionera iz Bristola, štrajk glađu vlasnice televizije K9 iz Novog Sada Maje Pavlović, finansiranje Crvene Zvezde i Partizana, ubistvo pevačice Jelene Marjanović.

I za MHE postoji lanac institucija nadležnijih od predsednika - Ministarstvo zaštite životne energije i Ministarstvo energetike, ali i Ministarstvo građevine i druge institucije koje se nalaze u nizu onih nadleženih za izdavanje dozvola i kontrolu izgradnje i rada malih hidroelektrana.Straže će ostati; Foto: Nikola Marković/Južne vesti

Novinar Kostić objašnjava da je predsednikovo mešanje u sve - niti iznenađenje, niti dobro.

U Srbiji je već uobičajena praksa da se za sve pita i da sve rešava predsednik države. Kao što vidimo, izuzetak nije ni problem malih hidroelektrana. Tako se institucije sistema podredjuju volji jednog čoveka. Šta ce nam država ako će predsednik sve da rešava? - pita Kostić.

Da li je predsednik zaista rešio situaciju i da li će obećanje biti ispunjeno iščekuju da vide na Staroj planini, gde su i posle obećanja ostale građanske straže.

U unosnom poslu sa MHE je i predsednikov kum Nikola Petrović, o čemu je pisao Vladimir Kostić za CINS. Zato on kaže da je Vučić morao da zna za muke sa mini-hidroelektranama.

Stara planina trebalo bi da bude pošteđena mini-hidroelektrana, kao i druga zaštićena područja, obećao je predsednik.

To bi trebalo da spreči ugrožavanje zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta koje se nalaze na tim područjima. Problem je što gradnja na takvim mestima svakako ne bi smela da se dešava, tako da je zabrana samo neka vrsta obećanja, iskazivanje političke volje i spremnosti da se to izvede u praksi - kaže Kostić.

Procedure se ne poštuju (zatvaraju se riblje staze), ne štiti se životna sredina ni u zaštićenim, ni u nezaštićenim zonama, dodaje Kostić.

Baš zato će biti zanimljivo videti kako će se sprovesti najavljena kontrola već izgrađenih malih hidroelektrana, ko će u toj kontroli učestvovati i kakvi će biti rezultati - navodi Kostić.

Ali, idu izbori i kreće sezona populizma i obećanja, pa Kostić zaključuje da je ovo iznuđen potez vlasti nastao nakon pritiska javnosti.

Ne odustaju; Foto: Nikola Marković/Južne vestiPredsedniku Srbije upućena su pitanja - zašto se umešao u slučaj MHE, zbog pritiska javnosti, zato što je najsposobniji ili su druge institucije nesposobne.

Pored zabrane MHE, Rakićani su dobili još jedno obećanje - trebalo bi da ih poseti i predsednik Vučić.

U Rakiti su do danas bili mnogi - razni ekološki i stranački aktivisti, novinari, glumci, umetnici i entuzijasti.

Do tada, čeka se da "Vučićevo stop" dođe i na prvu zaista nadležnu adresu - Vladu Srbije.

Čeka se rasplet; Foto: Nikola Marković/Južne vesti

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.