Sloga: Radnici nam umiru za mašinama, a premijerka bi da eksperimentiše sa e-bolovanjem

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2024, 19:06

Sloga: Radnici nam umiru za mašinama, a premijerka bi da eksperimentiše sa e-bolovanjem

Na najavu premijerke Ane Brnabić o uvođenju elektronskog bolovanja reagovali su iz sindikata "Sloga" saopštenjem u kojem traže od nje da se više ne bavi digitalizacijom, jer se "zbog njene ukupne dosadašnje "stručnosti" boje se da bi se i lični zdravstveni podaci radnika mogli naći na meti zloupotreba".

Nakon što je premijerka juče u Nišu izjavila se se mora stati na put zloupotrebama bolovanja jer bi to moglo da dovede do toga da investitori počnu da odlaze i da novi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << neće da dolaze, iz "Sloge" kažu da je jedini uslov prisustva stranih investitora jeftina radna snaga i vrlo sumnjive subvencije koje im država dotira.

Predsednica Vlade Ana Brnabić dobro zna da je to jedini način da se, na osnovu populizma i propagande o otvaranju fabrika, koliko toliko zaposli narod da radi za neku crkavicu. Međutim, trebalo bi da je bude sramota što direktno u najnegativnijem kontekstu utiče na zdravlje građana Srbije i direktno vrši pritisak na radnike - kaže Željko Veseselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

Veselinović povodom najave uvođenja elektronskog bolovanja zahteva od premijerke da ne vrši pritisak na bolesne radnike jer je to krajnje neumesno.

Radnici nam umiru za mašinama, brutalno ginu na radnim mestima, niko od poslodavaca ne odgovara, a ona bi da nastavlja da eksperimentiše sa digitalizacijom, koja joj očigledno ne ide od ruke, što smo videli do sada više puta, od hakerskog napada na informacioni sistem u JKP Energetika Novi Sad, sisteme Republičkog geodetskog zavoda, do nedavnog pada sistema u EPS-u, koji je bio u totalnom rasulu i kolapsu - ističe Veselinović.

Zato, ističe, kao sindikat traže od premijerke da se više ne bavi digitalizacijom bolovanja, "jer zbog njene ukupne dosadašnje "stručnosti" bojimo se da bi se i lični zdravstveni podaci (istorija bolesti) radnika mogli naći na meti zloupotreba, što bi bilo nezamislivo loše po pitanju zaštite osnovnih prava i sloboda građana, a posebno njihovog prava na zaštitu podataka o ličnosti".

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.