Izvor: JUGpress.com, 04.Mar.2024, 13:48

Slavko Ćuruvija fondacija dobitnica Godišnje nagrade NDNV-a

BEOGRAD-NOVI SAD

Nagradu za istraživačko i za analitičko novinarstvo dobili su Sanja Ignjatović Eker i Petar Klaić, za izveštavanje na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica Lea Apro, dok je dobitnik Regionalne nagrade “Mirko Đorđević” Teofil Pančić.

Dobitnice i dobitnik nagrada NDNV-a (foto: Cenzolovka)

Dodeljivanje novinarskih nagrada u današnjoj Srbiji je jako nezahvalan zadatak, ali zahvaljujući ovogodišnjim dobitnicima, i njihovom predanom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i dobrom radu, upornosti i veri da novinarstvo još uvek ima smisla u Srbiji, postoje makar minimalne šanse da ovo društvo kad-tad napokon ozdravi, ocenila je predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvoeine (NDNV) Ana Lalić prilikom dodele Godišnjih nagrada tog udruženja.

Obrazlažući nagradu Slavko Ćuruvija fondaciji Lalić je istakla da je ona prvi put dodeljena jednoj organizaciji, jer je ona “simbol borbe za sam opstanak profesije” koja nije izložena samo cenzuri, pritisima i pretnjama, već i otvorenom državnom teroru.

“Da su državni moćnici spremni na sve kako bi ućutkali istinu, potvrđuje i nedavna sramna presuda kojom je novinar Slavko Ćuruvija ubijen po drugi put. Umesto kazne, usledila je presuda kojom su isti oni koji su ubili Ćuruviju poslali nedvosmislenu poruku da je u ovoj zemlji dozvoljeno ubijati novinare”, navela je Lalić.

U ime fondacija nagradu je primila Ivana Stevanović i posvetila ju je nedavno preminulom novinaru i zameniku glavnog urednika Cenzolovke Denisu Kolundžiji.

“Mnogi misle da nema solidarnosti u našem novinarstvu, ali ona ipak postoji. Mislim da je ovo priznanje predstavlja pruženu ruku Fondaciji u jako teškom trenutku i podršku koja nam stvarno mnogo, mnogo znači“, istakla je ona.

Lea Apro je navela da joj nagrada znači mnogo, da je kruna nekog njenog dosadašnjeg rada, te da se nada da će je opravdati iako će od sada izveštavati na srpskom jeziku.

Sanja Iganjatović se zahvalila na podršci koju je, u vidu prve nagrade u profesionalnoj karijeri, dobila od kolega.

“Ako se slučajno hipotetički desi da ponovo dobijem neku nagradu, ova će zasigurno da bude najdraža, pre svega zbog toga što su me kolege predložile i kolege su dodelile ovu nagradu”, navela je Eker .

Petar Klaić je istakao da ovu nagradu vidi i kao podršku i priznanje redakciji “O radija”, koja je do pre dve nedelje bila “na ivici izumiranja”.

“Mislim da je ova nagrada dokaz da jedan mali medij kakav je Omladinski radio, iako nema podršku od 2016. do danas, radi dobre stvari, a tek će”, istakao je Klaić.

U ime Teofila Pančića nagradu je primila njegova supruga Olja Petronić koja je pročitala njegovo pismo.

Pančić se osvrnuo na lik i delo Mirka Đorđevića, čije ime nagrada NDNV-a nosi, kao i na prijateljstvo koje su delili.

“Mirkova melanholija mi je izgledala kao najčestitija moguća reakcija časnog čoveka na vreme zločina, pohlepe i beščašća. Vreme kroz koje smo svi mi, i sa nama naš čika Mirko, nekako zajedno prodeverali. I evo nas, tu smo, i nećemo se dati pasjim sinovima“, poručio je između ostalog Pančić.

Izvor: Cenzolovka

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.