Sijarinska Banja: Specijalna bolinica GEJZER spremno dočekuje goste

Izvor: juGmedia, 01.Apr.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijarinska Banja: Specijalna bolinica GEJZER spremno dočekuje goste

Turiste i pacijente u novoj sezoni očekuje unutrašnjost u novom ruhu, a u zdravstvenom delu novi aparati za lečenje i rehabilitaciju.

Iako još nije počela ni banjska predsezona, u ovoj „biser banji“ je nekoliko desetina gostiju iz cele Srbije, a nedavno je u „Gejzeru“ boravila i grupa iz Makedonije.

Dve godine zaredom „Gejzer“ posluje pozitivno, a vraćeni su i svi krediti

Rukvodstvo „Gejzera“ je sopstvenim sredstvima od milion dinara zamenilo >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << dotrajale toloplovodne cevi pa je sada i tokom zime u sobama hotela toplo baš kao u banji, baš kao ispod samog prirodnog gejzira nasuprot objekta Specijalne bolnice, koja ima sve odlike hotela.

Posle 30 godina sa podova predvorja i hodnika nestali su stari izlizani itisoni i zamenjeni novim, u sobama je 20 novih LCD televizora, na krevetima 50 novih dušeka.

Sve sobe su okrečene, u nekim su obnovljena kupatila i podovi samih soba, zamenjene su zavese, a nadležni kažu da se neće tu stati.

Apartman u kome je spavao predsednik Albanije prilikom nedavnog boravka u banji

Zamenjen je i kompletan pribor u kuhinji za  200 osoba

U isto vreme u zdravstvenom delu u funkciji je vaskulator za hiperbaričnu terapiju ekstremiteta, kakvog imaju samo tri banje u Srbiji. Reč je, zapravo, o aparatu starom 15 godina, dobijenom iz donacija koji je tek sada servisiran i licenciran i spreman za rad.

Za koji dan stići će još nekoliko aparata za elektro terapiju budući da je tender sproveden. Ovi aparati vredni su milion dinara, a novac je obezbeđen takođe iz sopstvenih prihoda.

Do početka predsezone, goste će ovde sačekati rekonstruisana telefonska centrala i teretni lift, ali i ofarbani bazeni podno gejzira.

BANJA

Siajrinska banja u opštini Medveđa nalazi se na jugu Srbije i udaljena je 330 kolometara od Beograda, 100 km od Niša i 50 km od Leskovca.

Smeštena je u živopisnom predelu obraslom gustom hrastovom i bukovom šumom.

Zaštitni znak Sijarinske banje su dva jedinstvena gejzira koji nude mogućnost kupanja pod mlazom tople vode preko celog dana i noći, sve to pod vedrim nebom.

Posebnost Sijarinske banje su 18 termalna izvora različitog fizičko-hemijskog svojstva i temperature

U Sijarinskoj banji postoji 26 termalnih izvora, od kojih 18 ima terapijsku vrednost: Glavni izvor, Izvor za inhalaciju, Mali gejzir, Rimski izvor, Borovac, Spas, Raj, Hisar, Jablanica, Zdravlje, Suzica, Snežnik… a svi oni ne samo da su jedinstveni po svom nastanku i izgledu, već i po kolektivnim venčanjima svakog leta

O nastanku Sijarinske banje nema pisanih dokumenata, ali iskopine ukazuju da je taj kraj bio naseljen još u antičko doba. Blagodeti banjskih voda koristili su i stari Rimljani, o čemu svedoče rimski bazeni sa natpisima, a u srednjevekovnoj Srbiji i osmanlijski osvajači. Danas, Sijarinska banja svake godine ima sve veći turistički promet, sve više je zadovoljnih pacijenata i gostiju, a izgradnja novih objekata otvara još veće šanse turizmu na jugu Srbije.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.