Sahrana Ljiljane Bulatović Medić obaviće se sutra u Aleji zaslužnih građana

Izvor: KMnovine.com, 12.Maj.2023, 17:21

Sahrana Ljiljane Bulatović Medić obaviće se sutra u Aleji zaslužnih građana

Ljiljana Bulatović Medić, rođena Drljević, preminula u Beogradu 03.05.2023. u 84. godini života. 


   
Ljiljana Bulatović Medić

   


Kako je porodica obavestila javnost, sahrana će se obaviti sutra, u subotu 13.5.2023. u 12.30 časova u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.
Opelo počinje u 12 časova u crvi Sv. Nikole na Novom Groblju.
Nekoliko reči o Ljiljani Bulatović Medić >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << u znak sećanja na njeno pregalaštvo i izuzetno plodonosni rad.
Ljiljana je rođena 14.04.1940. godine u Tomaševu, opština Bijelo Polje u Crnoj Gori. Školovala se u Beogradu i Knjaževcu, diplomirala na odseku opšte književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.





Od 1960. do 1975. bavila se profesionalno politikom i bila na visokim političkim republičkim i državnim funkcijama tadašnje Jugoslavije u Beogradu i Podgorici (u ono vreme - Titogradu). Bila je prvi ženski poslanik u Crnoj Gori. Svojom voljom napustila je politiku i posvetila se istraživačkom novinarstvu, publicistici, istorijskoj literaturi, tragajući uvek za – istinom! Takođe je bila direktor prvog Kulturnog centra »Budo Tomović« u današnjoj Podgorici.

Od 1975. Bila je novinar-urednik u Dokumentarnoj redakciji TV Beograd, novinar lista „Ekspres Politika“, glavni i odgovorni urednik magazina „Politikin svet“, novinar „Ilustrovane Politike“, dopisnik moskovskog nedeljnika „Obщaя gazeta“.
Osim brojnih autorskih i značajnih feljtona, autor je sedamnaest knjiga, uglavnom književne publicistike a među naslovima izdvajamo sledeće:
Bila jednom četa devojačka (1985)Prizrenski proces (1987)Smrt je njihov zanat — dokumenti ustaškog terorizma (1993)Ispovesti (1995)General Mladić (od 1996 — šest izdanja)Kosovo, ne dam te zaboravu (1999)Zapisi iz požara (poezija, 2000)Radovan (od 2002 — tri izdanja)Zavet majke Radovana Karadžića (2003 – dva izdanja)Lament nad Kosovom (2004)Zar je zločin braniti otadžbinu (2005)Istinita Srebrenica (2005 — dva izdanja)Oreol ili omča za Ratka Mladića (2006)Srpske mučenice Srebrenice (2007)Krici i opomena — stradanje Srba u Naserovim logorima (2008)Raport komandantu — posvećena generalu Mladiću (2009. i 2010)O generalu Mladiću i ratu u Bosni i Hercegovini (na engleskom)




U penziji je od 1999. godine. 
Uporedo sa radom na novim knjigama piše za beogradske listove i časopise: „Grom“, „Svedok“, „Revija 92“, „Pečat“, „Pravda“, „Večernje novosti“, mnoge ruske sajtove.
Dobitnik je više značajnih i prestižnih nagrada, od kojih izdvajamo: Nagradu Društva novinara Vojvodine „Zlatno pero“ , nagrade Saveza pisaca Rusije Imperska kultura u kategoriji za Slovensko bratstvo 2009. godine i diplome „Zlatni vitez“ na prvom Slovenskom forumu umetnosti 2010. godine.
Ljiljana Bulatović Medić je bila član Saveza pisaca Rusije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja novinara Srbije i Društva srpsko-kubanskog prijateljstva Beograd.
Pamtićemo je kao nepokolebljivog borca protiv svake tiranije, velikog poštovaoca pravde, ljudskih vrednosti i istine.



Svojim ugledom, doprinosom i savetima značajno je doprinosila radu i širenju istine o stradanju mnogih naroda. Svedočila je o ljudskoj patnji i nesreći.
Njen lik i delo ostaće u trajnom pamćenju.

* * *

Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.