Izvor: JUGpress.com, 07.Feb.2024, 14:49

SafeJournalists i MFRR partneri: Apelacioni sud oslobodio osumnjičene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

BEOGRAD

Apelacioni sud u Beogradu je u petak, 2. februara 2024. godine, preinačio rešenje Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ovaj razočaravajući razvoj događaja predstavlja ozbiljno nazadovanje u borbi protiv nekažnjivosti i dodatno podriva bezbednost novinara.

Ova konačna odluka dolazi 25 godina nakon ubistva Slavka Ćuruvije, koji je 11. aprila 1999. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ubijen ispred svog stana u Beogradu. Prvi put osuđenima 2019. godine, Apelacioni sud je 2020. godine potvrdio osuđujuće presude četvorici bivših pripadnika Službe državne bezbednosti (SBD), Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Miroslavu Kuraku i Ratku Romiću. Ponovljeno suđenje počelo je 2022. nakon dodatnih informacija u vezi sa činjenicama optužbe. Završno ročište ponovljenog suđenja održano je u martu 2023. godine, a presuda je objavljena tek prošlog petka. Sud je potvrdio odluku drugostepenog suda i oslobodio optužene zbog nedostatka pouzdanih dokaza. Ova odluka je konačna i ne može se poništiti.

Partneri Media Freedom Rapid Response i SafeJournalists mreža oštro osuđuju odluku Suda i na kraju nedostatak pravde za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ova presuda pojačava postojeću atmosferu neprijateljstva prema novinarima u Srbiji, koji se često izdvajaju zbog svog rada i meta su uznemiravanja i pritiska. Dalje, ova odluka ne šalje jasnu poruku da se napadi i kršenja bezbednosti i prava novinara neće tolerisati i da će se država oštro pozabaviti njima. Konačno, to baca senku na istrage o ubistvima još dvojice novinara u Srbiji, Milana Pantića 2001. i Dade Vujasinović 1994, čiji slučajevi i dalje ostaju nerešeni.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da najoštrije osudi nedostatak odgovornosti u rešavanju Ćuruvijinog slučaja i donese pravdu njegovoj porodici. Takođe apelujemo na državu Srbiju da obezbedi pravdu za ubistva novinara Pantića i novinarke Vujasinović i da se zalaže za bezbednu klimu za sve novinare u Srbiji.

ARTICLE 19 Evropa

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Free Press Unlimited (FPU)

OBC Transeuropa (OBCT)

Safe Journalists Mreža

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.