Izvor: JUGpress.com, 02.Jun.2020, 10:39

SOS telefon u doba korone

VLASOTINCE

Gotova sva dešavanja poslednjih meseci su bila u znaku pandemije koronavirusa, ali je važno da ni tada život nije zaustavljen, da su se mnogi prilagodili novim uslovima rada i drugačijim potrebama građana. SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja je već od 12. marta svoj rad prilagodio vanrednom stanju. Fiksni broj telefona 016/876 202 je bio korisnicima dostupan svakog dana, osim nedelje, od 9 do 16 časova, a mobilni brojevi 064/133 859 i 062/465 482 su od 3. marta >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << do 10. maja bili dostupni 24 časa tokom cele nedelje. U ovom periodu pomoć je zatražilo 126 žena iz Vlasotinca i okolnih sela. Pored poziva žena zbog problema fizičkog nasilja od strane partnera, mnoge žene su zatražile materijalnu pomoć u vidu namirnica i sredstava za higijenu, kao i informacije kako ova organizacija i lokalna samouprava mogu da pomognu ženama koje žive van opštinskog centra. Korisnicama je u nekoliko navrata pružana psiho-socijalna podrška u prihvatilištu koje je omogućeno tokom jedne noći.

Naše aktivistkinje su sve vreme ohrabrivale žene, upućivale ih kako da se izbore sa novonastalom situacijom ili kojoj službi da se obrate. Ženama koje u ovom periodu nisu mogle da obezbede osnovna sredstva za život pripremile smo pakete sa namirnicama i higijenskim sredstvima i dostavile ih na kućnu adresu. Podelile smo trideset paketa u Orašju, Kukavici, Ladovici, Konopnici, Zavidincu i Boljaru i dvadeset paketa u Vlasotincu. Obilazeći ove žene tokom naše akcije imale smo priliku da sagledamo pravo stanje na terenu i stepen ugroženosti pojedinih žena – ističe Svetlana Šarić, koordinatorka SOS telefona.

Po njenim rečima mnoge žene su upućene da zatraže pomoć od lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, Doma zdravlja ili policije, u zavisnosti od problema koji imaju.

Tokom vanrednog stanja naše konsultantkinje su se smenjivale na tri sata dežurajući kraj telefona, čak i u vreme policijskog časa. One su imale dozvole za kretanje u određenim reonima kako bi po potrebi izašle na teren i razgovarale sa našim korisnicama. Četiri žene su koristile prostoriju SOS telefona kako bi se na jednu noć sklonile od nasilnika. U deset slučajeva zabeležile smo porodično nasilje. Javljale su nam se i žene koje u fabrikama nisu imale obezbeđene adekvatne mere zaštite od virusa, dok su četiri osobe prijavile da im nije produžen ugovor o radu i da su ostale bez posla. Primetile smo i povećanje anksioznosti kod velikog broja žena, kao i povećanje negativnih emocija zbog novonastale situacije – kaže nam Svetlana Šarić, a sve ove aktivnosti finasirale su UN WOMEN i Rekonstrukcija ženski fond.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.