SMS pretnje ili političko suđenje srpskoj književnosti

Izvor: JuznaSrbija.info, 14.Jul.2015, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMS pretnje ili političko suđenje srpskoj književnosti

Ćirić: Bahatost i palanački narcizam vladajućeg režima udesio je da upravo ovaj šašavi slučaj preraste u prvo političko suđenje književnosti u Srbiji u 21. veku.

U Osnovnom sudu u Nišu u četvrtak, 16. jula, počinje suđenje književniku Zoranu Ćiriću, alijas Magičnom Ćiri, koji se tereti da je slanjem pretećih poruka gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću, koji je i član Predsedništva SNS-a, izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
U optužnom predlogu navodi se da je Ćirić 5. decembra 2013. godine poslao SMS poruke sa pretnjama Perišiću na telefone predsednika Skupštine grada i člana Predsedništva SPS-a Mileta Ilića, tadašnjeg direktora Jugoistoka i funkcionera SPS Igora Novakovića, gradskog odbornika i univerzitetskog profesora Dragana Čorbića (SNS) i tadašnjeg visokog funkcionera URS-a Branislava Jovanovića. U tim porukama naveo je da će Perišića "ubiti" i da će on biti "živ raskomadan", kao i da će "njegova deca biti mrtva", a "seme zatrto". Te političare, koje inače lično poznaje, istovremeno je pozvao da o sadržini poruka obaveste Perišića, vrh svojih partija, policiju, "Službu" i medije.

Ćirić je, dodaje se u optužnom predlogu, negirao da je pretio gradonačelniku Niša, tvrdeći da je ovakve poruke poslao rukovođen "redimejd umetnošću", čiji je rodonačelnik Marsel Dišan. Slanje SMS poruka bio je umetnički performans kojim je želeo da testira ponašanje vlasti i političara u delikatnim situacijama i odnosima, te to iskoristi u romanima "anarhističkog sadržaja" na kojima upravo radi. On je kazao da ne samo da nije imao bilo kakav motiv za pretnje, već takvo ponašanje lično smatra podlim i kukavičkim činom, a nasilničko ponašanje mu je nesvojstveno, što nije teško proveriti.

- Da ne okolišamo mnogo jer je situacija dramatična koliko i farsična. Naprosto, bahatost i palanački narcizam vladajućeg režima udesio je da upravo ovaj šašavi slučaj preraste u prvo političko suđenje književnosti u Srbiji u 21. veku. Dakle, politička korektnost počinje da pokazuje svoju patološku, duboko neumetničku ćud. Drago mi je što su njeni komesari izabrali upravo mene kao pokaznu metu za svoj zločinački poduhvat satiranja ljudskosti. Bez lažne skromnosti, taj podatak dovoljno govori o "nepodnošljivoj relevantnosti" mog dela koje je, očigledno, duboko uznemirilo ovdašnji establišment - kaže Ćirić za Danas.

On dodaje da će sada, pred sam početak suđenja, ipak "duboko da udahne vazduh i zaćuti, barem na neko vreme". Tvrdi pritom da je njegova, kako kaže, krajnje privatna književna akcija već skoro dve godine izložena ekstremnoj politizaciji "sa ciljem njegove likvidacije".

- U čitav ovaj karambol ušao sam kao pravoverni pisac - a u ovom trenutku svaka nova, eksplicitna izjava bi me odvela u zonu čiste i prljave politike. Prosto kazano, ne želim da se igram narodnog tribuna ili ustaničkog vođe. Uostalom, ne biva ustanak bez ustanika. Što svakako ne znači da ja svoju odmetničku misiju neću izvršiti do kraja, bez obzira na cenu - kaže Ćirić uz zaključak da je ovo "početak jednog žestokog obračuna posle kojeg u Srbijici ništa više neće biti isto".

Ćirić je, inače, autor pet romana i više od 20 knjiga priča i pesama, koje su beležili visoke rejtinge na domaćim bestseler listama, a prevedene su i na nekoliko svetskih jezika. Za roman "Hobo" dobio je NIN-ovu nagradu. Laureat je i nagrade Fonda "Borislav Pekić" i nagrade "Branko Radičević". Pojedini domaći mediji proglašavali su ga za "najvećeg živog srpskog pisca", "srpskog Bukovskog" ili "jedinog rokenrol pisca u zemlji". On je, pak, sebe definisao i kao "subverzivnog tradicionalistu". U javnim nastupima sklon je oštrim, originalnim i kontroverznim kritikama društvenih prilika.

PERIŠIĆ: Strah za porodicu

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je, kako se navodi u optužnom predlogu, prilikom saslušanja u svojstvu svedoka kazao da zbog poruka "nije uplašen za svoju bezbednost", ali da se "plaši za bezbednost svoje porodice". On je kazao da su ga posebno uznemirile poruke koje se odnose na njegovu decu. Perišić je prethodno za naš list rekao da Ćirića poznaje krajnje površno, te da sa njim nije ni u kakvoj ličnoj ili poslovnoj vezi, niti u zavadi. Poslednji put su se videli početkom 2013. godine, kada mu je kao gradonačelnik uručio najviše gradsko priznanje, nagradu "11. januar". Dodao je da ne postoji nikakav motiv za ovakve pretnje, ocenjujući da su one "možda indukovane 'sa strane' zbog poteza koje povlači kao gradonačelnik i funkcioner SNS-a, a koji se ne dopadaju onima čiji su interesi ugroženi".

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.