Rupa u zakonu sprečava kaznu za korupciju

Izvor: JužneVesti.com, 13.Okt.2015, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupa u zakonu sprečava kaznu za korupciju

Zbog nepostojanja potrebnih zakonskih procedura nijedan državni organ nije u obavezi da postupi po odlukama Agencije za borbu protiv korupcije i otpusti ljude za koje je utvrđeno da su u javnom sektoru zaposleni preko veze.

Iako je Agencija za borbu protiv korupcije zatražila smenu direktora niške Elektro-tehničke škole "Mija Stanimirović" i zaključila da se proglašavaju "ništavim" odluke kojima je u toj školi zaposlio svoju ćerku i njenog muža, niti će direktor biti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << smenjen, niti će rođaci koje je nelagalno zaposlio dobiti otkaze.

U Agenciji pojašnjavaju da problem pravi rupa u zakonu.

Tačnije, i pored toga što je Agenciji dato ovlašćenje da utvrđuje da li je neko u sukobu interesa i da po potrebi preduzima i mere kojima bi kaznila počinioca i ispravila "nepravdu", tom državnom organu nisu dati mehanizmi da svoje odluke sprovede.

U našem pravnom sistemu ništavost utvrđuje sud, ali nije propisano šta dalje kad Agencija konstatuje ništavost - kaže direktorka Agencije Tatjana Babić.

Babićeva kaže da je Agencija predložila izmene zakona kako bi ovaj, ali i brojni drugi problemi bili prevaziđeni.

Agencija je predložila Školskom odboru da Veljkovića smeni i zaključila da bi trebalo da bi nelegalno zaposleni rođaci budu otpušteni.

Zasada nije poznato da li je sprovedena bilo koja od ovih odluka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.