Romi – nedovoljni stepen obrazovanja razlog velikog procenta nezaposlenosti 

Izvor: JUGpress.com, 31.Avg.2018, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi – nedovoljni stepen obrazovanja razlog velikog procenta nezaposlenosti 

NIŠ

Oko 90 odsto Roma nema stalno zaposlenog ni jednog člana porodice i to njih stalno gura u začarani krug siromaštva.

 Na  evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na nivou Srbije oko 27.000 pripadnika romske nacionalne manjine, a od toga je 11.000 žena. U Srbiji ima 100.000 radno sposobnih Roma koji se ne nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – rečeno je na okruglom stolu posvećenom zapošljavanju Roma koji je održan u Nišu  u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Projekta „Romska zajednica je deo srpskog društva“.

Na okruglom stolu razgovaralo se o afirmativnim merama Nacionalne službe za zapošljavanje pripadnika romske zajednice. Projekat je podržan sredstvima Vlade Republike Srbije i Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Najveći problem koji doprinosi  težem zapošljavaju Roma je i stepen njihovog obrazovanja. Većina Roma i Romkinja na evidenciji nezaposlenih spada u nekvalifikovane radnike, njih 89 odsto. Slede lica sa završenim srednjim obrazovanjem. Sa  višim i visokim obrazovanjem  je 88 ili 0,40 odsto.

„Problem je i saznati pravi i realni broj pripadnika Romske zajednice jer se mnogi od njih nisu ni izjasnili kao pripadnici te zajednice, a mnogi se i ne prijavljuju Nacionalnoj službi za zapošljavanje“, istako je Turkijan Redžepi ispred Roma World. On je dodao da je posle završetka prve Dekade Roma, a potom i sa novom Strategijm koja je počela 2016. godine, postoji mali pomak.

„Mada afirmativne mere zapošljavanja Roma postoje, nema konkretnih rezultata. Mada je džava za afirmativne mere zapošljavanja izdvojila dosta novca, milijardu i 194 miliona dinara, a od toga je za romsku zajednicu izdvojeno 14 miliona 431 hiljada u prošloj godini, u svetu preduzetništva oprobalo se samo 94 Roma i 46 Romkinja“, kaže Turkijan Redžepi . „ Dobiti 180.000 dinara od Nacionalne službe za zapošljavanje, smatram da je malo, ali sa druge strane postoje i druge organizacije, pa i nevladine koje mogu da se uključe u ovaj program. zaključio je Turkijan Redžepi.

Osman Balić iz Yurom Centra je dodao da nevladine organizacije imaju za zadatak da malo kritikuju, ali i da predlažu kada je u pitanju sprovođenje mera afirmativnog zapošljavanja.

„Afirmativnemere mere su mere koje pokušavaju na jedan direktan način da ujednače suštinsku neravnopravnost i suštinsko loše stanje rodmske zajdnice u Srbiji“, kazao je Osman Balić. „. Ono na što mi želimo da ukažemo to je da mislimo da se te afirmativne mere na primeru zapošljavanja ne vodi dovoljno intenzivno i to pokazuju podaci koliko je novih Roma preduzetnika uključeno u aktivne mere zapošljavanja“.

Osman Balić smatra da opštine u okviru svojih Saveta za zapošljavanja , u okviru svoje politike lokalnog ekonomskog razvoja, preduzetništva i zadrugarstva moraju mnogo više da urade.

„Neravnopravnost se ogleda i u tome da imate 90 odsto radno sposobnih Roma u punoj snazi koji nisu zaposleni. Oni su u velikom broju na teretu socijalnih fondova i u tom smislu se radi o opštoj društvenoj akciji, s afirmativne mere zapošljavanja moraju da budu podržane i od strane Evropske komisije“, smatra Osman Balić i dodaje:

„Kada se radi o nezaposlenosti Roma stanje je sada katasrofalno, a takvo je godinama, a kao subpojave imamo migracije koje ne opravdavamo ali su racionalan odgovor na višegodišnju nezaposlenost. Zbog svega toga, mi ne samo da kritikujemo, već smo spremni da pokažemo kako to može da se uradi kada se hoće, a uvek ima opravdanja kada se neće. U tom smislu mi imamo kritički stav prema tom pitanju koje je najbolnije pored pitanja stanovanja Roma“, zaključio je Balić.

Vladan Krstić ispred Nacionalne služba za zapošljavanje, Filijala Niš, je naglasio da se Romi nalaze u kategoriji teže zaposlivih lica i da se teško ili gotovo nikako ne uključuju u programe afirmativnih mera zapošljavanja.

„ Kada su u pitanju Romi jako je slabo interesovanje za ulazak u svet preduzetništva. Ako govorimo jezikom brojeva do sada je odobreno 175 subvencija za samozapošljavanje, a za Rome 11. Ukupan broj Roma koji su podneli biznis plan za samozapošljavanje je 15, što je jako mali broj. Javnost mora da radi više sa boljim upoznavanjem Roma sa afirmativnim merama za zapošljavnje“, kaže Krstić.

Nacionalna služba za zapošljavanje već deset godina radi funkcionalno obrazovanje odraslih.

“Ove godine ovaj program obuhvatiće 126 lica koja će završiti osnovnu školu, jer danas ne može da se govori o ulasku u svet tržišta rada, a još manje u svet preduzetništva ako neko nije završio makar osnovnu školu“, rekao je Krstić

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.