Izvor: JUGpress.com, 12.Maj.2021, 08:44

Raste broj civilnih žrtava u sukobu Izraela i Palestinaca

TEL AVIV

U eskalaciji sukoba Izraela i Hamasa raste broj žrtava na obe strane, dok izraelski premijer najavljuje  intenzivnije napade na Gazu, a Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica pozivaju na prekid vatre, javljaju agencije

Izrael je tokom noći u jutro izveo stotine vazdušnih napada na Gazu, a palestinski militantni raketirali su Tel Aviv i Beršebu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi do utorka je potvrdilo da su ubijena 32 Palestinca, ali je radio stanica >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bliska Hamasu kasnije objavila da je u izraelskom napadu na stan iznad jednog restorana poginulo još troje ljudi, uključujući ženu i dete.

Izraelska hitna služba Magen David Adom saopštila je je da je 50-godišnja žena ubijena u raketnom napadu na zgradu u Rišon Lezionu blizu Tel Aviva, a da su još dve žene nastradale u raketiranju Aškelona.

U gradu Lodu poginulo je dvoje ljudi nakon što je raketa pogodila vozilo, a izraelski mediji navode da je među žrtvama sedmogodišnja djevojčica.

Izaslanik UN za Bliski Istok Tor Veneslend pozvao je obe strane na prekid vatre i upozorio da rat plaćaju plaćaju obični ljudi.

“Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu velikih razmera. Voše svih strana treba da preuzmu odgovornost za deeskalaciju”, objavio je Veneslend na Tviteru.

“Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje”, poručio je izaslanik UN.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je u utorak uveče da će biti pojačani napadi na Gazu.

“Ova operacija će potrajati, ali ćemo ponovo vratiti bezbednost građanima Izraela”, obećao je Netanjahu.

S druge strane, portparol Hamasa Favzi Barhoum poručio je da se ta organizacija neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

Sukobi su počeli u ponedjeljak kada su palestinski militanti raketirali Jerusalim, a izraelski premijer upozorio je da će za to platiti “vrlo tešku” cenu.

Palestinska strana navela je da su rakete ispaljene na Izrael u znak protesta zbog sukoba između palestinskih vernika i izraelske policije u džamiji Al-Aksi u istočnom Jerusalimu. (kraj) vip

Međunarodna zajednica je pozvala na mir, a muslimanske zemlje izrazile su negodovanje zbog najteže eskalacije nasilja poslednjih godina između islamističkog pokreta koji je na vlasti u Pojasu Gaze i Izraela, podstaknutih sukobima u istočnom Jerusalimu.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.