Prva hrišćanska romska crkva u Leskovcu do proleća 2024. godine

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jul.2022, 12:02

Prva hrišćanska romska crkva u Leskovcu do proleća 2024. godine

U leskovačkom naselju Slavko Zlatanović položen je kamen temeljac za izgradnju prve hrišćanske romske crkve, a po rečima pastora crkve Selim Alijevića izgradnja je izuzetno značajano za sve Rome u Leskovcu, pogotovo ako se zna da verske obrede održavaju pod šatorom tokom letnjih i zimskih meseci.

Gradnja Protestansko evangelističke crkve koštaće 220.000 evra stoji na sajtu Grada, do sada je uloženo oko 50.000 evra, a radovi bi kompletno trebalo da budu završeni u >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << martu 2024. godine.

Pastor Crkve Selim Alijević istakao je i da će nova crkva biti otvorena za sve nacije, a zahvalio je i svima koji su pomogli gradnju do sada.

Ovo je za nas jedan poseban i značajan trenutak, jer smo od 2001. godini bili pod šatorom i bilo je jako teško biti unutra i leti i zimi. Danas evo, uz pomoć našeg dragocenog Boga, uz donatora, gradonačelnik nam je pomogao i preko svojih prijatelja, kompanija Mladost nam je obezbedila 7.000 crepova koji će biti poklon ovoj crkvi i nadamo se da će lokalna samouprava i u narednom periodu da nastavi da nam pruža podršku kako bismo izgradili ovaj dom molitve. Ovo će biti crkva otvorena za sve ljude, otvoreni smo za sve nacije - rekao je Alijević.

Romi u Leskovcu svoje verske obrede obavljali pod šatorom; foto: Grad LeskovacSvečanom početku radova prisustvovao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanovića koji je najavio da će lokalna samouprava nastaviti da radi na tome kako bi se Romi uključili u društvo i njihov položaj unapredio.

Godinama unazad sistemski radimo na rešavanju ovog problema i njihovoj inkluziji u društvo, a osnova za takvo delovanje nam je Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma. Tim planom je predviđeno da se unaprede uslovi iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, stanovanja, zapošljavanja, sporta, kulture, medija i informisanja, položaja žena, antidiskriminacije. Podržavamo sve njihove projekte koji imaju za cilj unapređenje kvaliteta života, stoga smo danas ovde kako bismo stali uz još jedan od bitnijih projekata za romsku populaciju, a to je izgradnja prve romske hrišćanske crkve koja je i registrovana u Ministarstvu pravde - rekao je Cvetanović.

Gradonačelnk Leskovca podsetio je i da je prošle nedelje na Trgu održan prvi Festival romske muzike, te da se nada će nova romska crkva biti centar okupljanja, ljubavi, razmena ideja, mesto budućih planova.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.