Protest protiv višegodišnjeg zagađanja vazduha u petak u Surdulici

Izvor: JužneVesti.com, 08.Sep.2022, 19:25

Protest protiv višegodišnjeg zagađanja vazduha u petak u Surdulici

Još jednim protestnim skupom ispred fabrike Knauf Surduličani će opet ukazati na negativan uticaj ove fabrike po zdravlje ljudi i životnu sredinu u petak, 9. septembra. Pre toga će se ispred zgrade opštine Surdulica od 12 sati građanima obratiti narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta i još nekoliko ekoloških aktivista.

Skoro godinu dana od poslednjeg prostesta zbog višegodišnjeg zagađenja vazduha u Surdulici, za koje iz stranke “Zajedno” i Udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << “Eko Surdulica” kažu da je odgovorna fabrika Knauf, Surduličani će protestom ponovo iskazati nezadovoljstvo, ovog puta, prema rečima organizatora, zbog toga što nije postignut nikakav napredak po pitanju zagađenja.

Oni su nedavno Ministarstvu zaštite životne sredine uputili zahtev za postavljanje mobilne stanice za merenje kvaliteta vazduha u naselju Belo Polje, a pre dva dana su imali i sastanak sa predstavnicima Agencije za zaštiti životne sredine.

Ono što smo čuli slušamo 10 godina unazad. Kako oni nemaju novca da postave merne stanice, nemaju dovoljno inspektora. Tražili smo od šefice kabineta Irene Vujović da nam kaže šta tačno radi Ministarstvo i šta će uraditi po pitanju zagađenja u Surdulici. Zbog čega za ovih pet godina niko nije hteo da primi građane - rekao je poslanik Aleksandar Jovanović nakon sastanka.

Kako je najavljeno, protestni govor na sutrašnjem skupu će pored narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića održati i doktor pedagoških nauka Milica Marušić Jablanović, meteorolog Milenko Jovanović, doktor inženjerske tehnologije Mirjana Anđelković Lukić i doktor međunarodnog prava Sava Janković.

Podsećamo, u fabrici Knauf došlo je do više akcidenata što je rezultiralo protestima građana zabrinutih za svoje zdravlje i najavama iz Opštine Surdulica da će tražiti proglašenje stanja ugroženosti, što se na kraju nije dogodilo.

Pre 2 meseca Knauf se našao i na crnoj listi zagađivača u 2021. godini.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.