Izvor: JUGpress.com, 01.Dec.2022, 20:31

Prosvetni radnici u Nišu: Mi preživljavamo u ringu učionice

NIŠ

  Dobar dan prosvetni radnici Srbije, dobar dan poniženi radnici, mi ne prosvetljujemo, mi preživljavamo u ringu učionice. Tražimo da se ovo propadanje prosvete koje se ogoljeno pokazuje u nepoštovanju  i agresivnosti učenika prema svojim učiteljima, nastavnicima, profesorima i  vršnjacima  zaustavi društvenom akcijom širokih razmera,  ne pristajemo na poniženja i zataškavanja ovih pojava  u ime nekog mira u društvu, reči su  kojima se  Vladimir Zlatanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika na protestu koji je organizovan na centralnom gradskom trgu a na kome se našlo   oko hiljadu niških učitelja, nastavnika i profesora koji su protestovali  zbog nedavnih nasilnih dešavanja u obrazovnim ustanovama širom Srbije.

                    On je upozorio svoje kolege na izazove profesije koja je, kako je istakao obesmišljena u atmosferi sveukupnog nasilja.

                   „ Koja je svrha obrazovanja u Srbiji ako onaj koji se obrazuje maltretira a onaj koji obrazuje radi u strahu i grču. Agresija nas okružuje sa skupštinskih govornica, sa tv ekrana, u saobraćaju u svakodnevnoj komunikaciji a mladi usvajaju model koji im društvo prikazuje afirmativno trujući ih. Tražimo suštine zakonske i društvene prome koje uz prava svih a naročito dece, propagiraju i obaveze i odgovornosti omogućavajući kvalitetnu radnu atmosferu,  afirmišu poštovanje i toleranciju i nagrađuju uloženi rad. Ne želimo više besciljne procedure, timove, analize posledica, medijsko lamentiranje i sažaljenje kao i gomilu administrativnog angažovanja koja postaje sama sebi cilj. Pitamo javno ko bi sada svoje dete školovao za budućeg učitelja i pustio ga u učionicu koja više nije bezbedna ni za nas ni za đake. Nećemo odustati dok se ne dese korenite promene uz našu pomoć ili uz sve veće proteste“, zaključio je Zlatanović.

                   Predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vladan Ćirić rekao je da su danas u znak protesta, 24 škole u Nišu obustavile nastavu, a u 14 škola štrajkuju članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

                    Ćirić je rekao da su prosvetni radnici u svim školama svakoga dana izloženi psihičkom, elektronskom i fizičkom nasilju, s tim što je fizičko nasilje najekstremnije i dolazi u javnost.

                   “Učiteljima, nastavnicima i profesorima su odsečene ruke kada je u pitanju rad u školi. Ranije je to bilo mnogo drugačije, nastavnik je bio poštovan. Mi smo sada na marginama ovog društva. Ne poštuje nas ministar, Vlada Srbije i javnost i onda ne možemo da očekujemo nikakvo poštovanje ni od učenika”, istakao je Ćirić i dodao:

                 „ Ono što naš sindikat u ime svih traži je status službenih lica za prosvetne radnike i pooštravanje mera za nasilnike kako bi škola postala bezbedna i zdrava sredina, kako bi bila druga kuća i za nastavnike i za učenike“,  rekao je Ćirić.

                 Petar Vujović, profesor saobraćajno tehničke škole „12. februar“ istakao je da je jedan od najvećih razloga što su prosvetari u tako teškoj poziciji, strah.

                 „Ovo nam se dešava zato što se plašimo,  imamo strah od kolega, od direktora u zadnje vreme od roditelja i učenika… Pa dokle više taj strah, što se više plašimo lakša smo meta. Mislimo da smo nešto drugačiji od Marije Stevanović iz Trstenika, da to nama ne može da se desi, mislimo da smo bolji od nje. Nismo svesni da smo svi isti, da i nama to isto ili nešto gore može da se dogodi već sutra. Jedino što možemo je da uradimo je da prekinemo taj strah, da počnemo da živimo kao dostojanstveni ljudi“, kazao je Vujović obraćajući se svojim kolegama.

               Protestu je prisustvovali i Jasmina Šaranac Stamenković sa Filozofskog fakulteta u Nišu koja je kazala da su im i viskokoškolsko nastavno osoblje pruža podršku u njihovim zahtevima.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.