Izvor: JUGpress.com, 16.Maj.2018, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija dela književnice Kamij Loran  u okviru  “Desetih Molijerovih dana”

NIŠ

U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu održano je  književno veče posvećeno francuskoj spisateljici Kamij Lorans.

Susretu je prisustvovala Paskal Delpeš nekadašnja direktorka Francuskog instituta u Srbiji koja je inicirala “Molijerove dane” u Srbiji.

Na žalost mnogobrojnih ljubitelja književnosti I francuskog pisma izostalo je prisustvo književnice Kamij Loran , koja zbog bolesti nije došla u Srbiju.Odsustvo autora >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << romana nije umanjilo interesovanje publike koja je živo učestvovala u razgovoru sa prezenterima knjiga, književnikom Dejanom Stoiljkovićem , profesorom francuske književnosti na Filozofskom Fakultetu u Nišu Nikolom Bjelićem., direktorkom Fransuskog instituta u Nišu Marion Vijon I Valerijom Vojnović iz niškog Francuskog instituta.

Kamij Lorans je objavila 11 romana, dobitnik je nagrada Femina i Renodo gimnazijalaca u 2000. godini. Diplomirala je savremenu književnost, predavala u Ruenu, a potom u Maroku. Danas predaje na Institutu političkih nauka u Parizu.

Uporedo sa pisanjem, Kamij Lorans veliku pažnju posvećuje „živoj materiji tekstova“. Pokušava da razazna, kroz zanimljive pristupe, skriveno lice reči, ono koje se otkriva iza njihovog značenja.

Autor je eseja o ulozi žena u umetnosti, o tabuizaciji žene u kolektivno nesvesnom i u umetničkim delima. Kamij Lorans redovno objavljuje hronike u prestižnim novinama – L’Humanité, Le Monde, Libération. Njeni romani prevedeni su na tridesetak jezika. Član je žirija za književnu nagradu Femina.

Nakon prevoda romana U tom zagrljaju (objavila Narodna knjiga-Alfa, 2004, prevela Milica Perić) i Ni ti ni ja (objavila Mono i Manjana, 2007, prevela Izabela Nikodijević), izdavačka kuća Laguna ove godine je objavila njen poslednji roman Mogla bih to biti ja (prevela Gordana Breberina). Kroz sunovratnu igru ogledala između stvarnog i virtuelnog sveta, Kamij Lorans piše o opasnim vezama jedne žene koja ne želi da odustane od svojih želja.

Roman “Mogla bih to biti ja” govori o tome kako jedna “ starija dama” ( koja ima 48 godina I zabavlja se sa momkom12 godina mlađim) koristi društvene mreže da osvoji mladića. Ova tema izazvala je reakciju publike I prisećanja kako je ko reagovao na ovakve odnose u realnom svetu pominjući aktuelne aktere javnog života u svetu pre svega u domovini autorke Francuskoj ali i u Francuskoj, Americi, pa I našoj istoriji ( kralj Aleksandar I kraljica Draga)

“Muškarac za ženu je njena propast” , citirao je Dejan Stoiljković kada je govorio o  knjizi izrekavši svoj sud da se u ovoj knjizi ne radi o feminističkom pristupu i “ ženskom pismu. Iako  je po svojim delima i interesovanjima  potpuno različit od Kamij  Lorans dao je “ svoju sliku” romana koji govori “ o mestu žene u surovom muškom svetu. ”.Govorio je o tragediji naše otuđenosti u  savremenoj vitruelnoj kvazi komunikaciji, I ulozi društvenih mreža u uobličavanju ljudkih odnosa I  na ljubav u okvirima savremenost,i koja podrazumeva digitalizaciju I otuđenost, virtuelnost čak I u muško – ženskim relacijama ljubav.

Dejan Stoiljković je kazao da ga je glavna junakinja podsetila na tragične junakinje srpske književosti, kada nije bilo ni struje a kamoli internet. Uporedio je sa Petrijom iz ”Petrijinog venca“ kao I žena mučenica iz proze Živojina Pavlovića, Ive Andrića. U pustinji virtualnog sveta komunikacija I “rađanje ljubavi” među osobama koje kao takve ne postoje, nego postoje njihovi lažni profili u stvari su vapaj, očaj , nešto što nimalo nije bezazleno.

Ovaj susret sa francuskom književnošću organizovao je Francuski institut u Srbiji  u okviru Desetih Molijerovih dana posvećenih Francuskoj I frankofonoj književnosti. Ceo program koji se organizuje u Beogradu, Novom Sadu I Nišu odvija se pod sloganom KNJIŽENSTVENOST, što I ne čudi jer su u žiži rasprava bili romani žena spisateljica , ( pa i sama reč ŽENSTVENOST u jezičkoj konstrukciji ) opravdana je takozvanim ženskim pismom, ženskim posmatranjem savremenog doba I odnosa sa muškarcima ali I sa svetom u okruženju, kao I  njihovom odnosu prema pisanju i književnom nasleđu.

Organizator X Molijerovih dana u Nišu je Francuski institut u Srbiji – Niš u saradnji sa Izdavačkom kućom „Laguna” iz Beograda, Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac” i Filozofskim fakultetom iz Niša.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.