Prokupačko porodilište dobilo najsavremeniji inkubator od Fondacije  Mocart

Izvor: JuznaSrbija.info, 27.Jul.2023, 18:58

Prokupačko porodilište dobilo najsavremeniji inkubator od Fondacije Mocart

Prokupačko porodilište je od danas bogatije za najmoderniji inkubator koji im je Fondacija „Mocart“ donirala u okviru velike akcije podrške zdravstvenom sistemu u Srbiji.

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, prokupačko porodilište je izabrano kao jedno od tri u našoj zemlji kojima će Fondacija „Mocart“ pokloniti najmodernije inkubatore.

-Ponosni smo na činjenicu da je prokupačko porodilište, jedino porodilište u Topličkom okrugu >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << dobilo ovaj savremeni inkubator i da će zahvaljujući tome još bolje i kvalitetnije raditi na radost budućih novorođenčadi iz ovog kraja, rekla je danas u Prokuplju Milica Čokajac iz Fondacije „Mocart“.

Ona je istakla da su pored najmlađih kojima je inkubator namenjen, želeli da pomognu u radu i lekarima i zdravstvenim radnicima prokupačkog porodilišta.

-Ovo je jedan od načina da kažemo hvala tim divnim, humanim ljudima koji se trude da adekvatno zbrinu sve prevremeno rođene bebe, kazala je Čokajac.

Ona je dodala da se zapravo radi o nastavku velike akcije pomoći te fondacije zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

-Fondacija „Mocart“ će i u narednom periodu nastojati da sprovodi slične humanitarne akcije koje imaju za cilj poboljšanje uslova u našem zdravstvu jer čvrsto verujemo da je zdravstvo jedan od najvažnijih stubova naše države i društva. Tako da smo pored Prokuplja jedan inkubator već uručili Opštoj bolnici u Paraćinu, dok ćemo jedan donirati Zdravstvenom centru Gnjilane, odnosno jedinom seoskom porodilištu u Evropi koje se nalazi u Pasjanu nadomak Gnjilana, istakla je Milica Čokajac.

Na donaciji se zahvalio dr Ivica Mladenović šef Odseka neonatologije u prokupačkoj Bolnici i naveo da je donacija Kompanije „Mocart“ od velikog značaja za prokupačko porodilište jer su inkubatori koje imaju stari 30 i 40 godina, tako da je ova donacija dobro došla.

 –Inkubatori imaju veoma značajnu ulogu u adaptaciji i prilagođavanju novorođene dece jer oni omogućavaju bolju adaptaciju dece po rođenju, odnosno pomažu pri prelasku iz materice u vanmaterični život. Radi se obično o deci koja su prevremeno rođena, rođena pre 37 nedelje i sa malom telesnom masom ispod 2.200 grama, deci sa nekim perinatalnim problemom, sa poteškoćama u disanju, rekao je dr Mladenović.

On je istakao da će sa ovim novim savremenim inkubatorom, koji je poslednja reč tehnike i pruža sve najkvalitetnije uslove za razvoj novorođenčeta, počev od direktnog protoka kiseonika sa mreže, deca imati mnogo bolje uslove za oporavak i ubrzani rast i razvoj. Takođe je naveo da prokupačko porodilište ima ukupno pet inkubatora, zajedno sa ovim najsavremenijim koje je dobilo. Takođe je istakao da je oko pet odsto od ukupno rođene dece prevremeno rođeno i da je toj deci da bi preživela neophodan inkubartor.

Prema njegovim rečima trenutno je u prokupačkom porodilištu devetoro novorođenčadi iz celog Topličkog okruga, što je nešto manje nego u ovom periodu prošle godine.

Ovo nije prva donacije Fondacije „Mocart“ prokupačkom porodilištu koje je od pomenute kompanije u vreme korone dobilo televizore. Radi se o ukupno 40 TV prijemnika kojima su opremljene sve sobe u prokupačkom porodilištu i na Dečijem odeljenju prokupačke bolnice.

Sredstva za nabavku novih aparata za zbrinjavanje prevremeno rođenih beba prikupljena su u okviru akcije Fondacije „Mocart“ pod nazivom „Milion razloga za gol“ tokom svetskog prvenstva u Kataru kada je „Mocart“ svaki postignuti gol srpske fudbalske reprezentacije nagradio sa milion dinara. Tada je prikupljeno oko pet miliona dinara.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.