Izvor: JUGpress.com, 07.Feb.2023, 17:33

Preminuo profesor dr Srđan Pešić-Peša

LESKOVAC-NIŠ

U Nišu je, posle duže bolesti, preminuo profesor dr Srđan Pešić-Peša.

Farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, rođen je u Leskovcu juna 1963. godine, ali već godinama živi u Nišu.

Medicinski fakultet završio je u Nišu, a doktorat iz oblasti farmakologije u Beogradu, na Medicinskom fakultetu. Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu postao je početkom 2012. godine.

Kao vanredni profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << podržavao je studente u protestima i bio simpatizer Pokreta „Otpor“, zbog čega je bio hapšen.

Bio je odbornik u Skupštini grada Niša u dva mandata. Prvi put 2004. godine kao član Demokratske stranke. Nakon formiranja LDP prešao je u tu stranku i 2008. godine po drugi put ušao u Skupštinu grada.

Pešića je aprila 2013. godine kaznio Prekršajni sud sa 5000 dinara, jer je bez prijavljivanja organizovao protest ispred Narodnog pozorišta i pozvao na bojkot predstave “Konstantin”.

Pešić je autor 4 udžbenika i koautor još 8 knjiga iz oblasti medicine.

Autor je ili koautor preko 130 naučnih i stručnih radova objavljenih u stranim i domaćim časopisima ili izloženim na domaćim i stranim naučnim skupovima. Autor je ili koautor preko 20 radova objavljenih u vodećim međunarodnim časopisima indeksiranim u naučnim bazama publikacija.

Srđan Pešić je za sebe govorio da je Leskovčanin sa velikim L. Njegov rad je u velikoj meri doprineo afirmaciji Leskovca u naučnim krugovima. Iza sebe je ostavio brojne generacije uspešnih studenata Medicinskog fakulteta u Nišu.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Leskovca – Medalje u 2020. godini.

16

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

In memoriam: Niški profesor i doktor Srđan Pešić

Izvor: JužneVesti.com, 07.Feb.2023

Redovni profesor katedre za farmakologiju sa toksikologijom Medicinkog fakulteta u Nišu, prof. dr Srđan Pešić preminuo je danas u svojoj 59. godini života...Profesor Srđan Pešić rođen je u Leskovcu, juna 1963. godine, ali je živeo i radio u Nišu...Završio je Medicinski fakultet u Nišu, a...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.