Izvor: JUGpress.com, 19.Feb.2020, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljene podsticajne mere za poljoprivrednike

NIŠ

 Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević predstavio je u Nišavskom upravnom okrugu mere aktuelnih podsticaja u poljoprivredi za 2020. godinu. Sastanku, čiji je domaćin bila načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, prisustvovali su predsednici gradskih opština Niša, lokalnih samouprava Nišavskog okruga, predstavnici nadležnih gradskih i službi lokalnih samouprava za oblast poljoprivrede, zemljoradničkih zadruga i udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sa teritorije Nišavskog upravnog okruga.

                 Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski je naglasila da su lokalne samouprave na Savetu okruga istakle da bi voleli da se sretnu sa predstavnicima iz Ministarstva poljoprivrede jer je mnogo pitanja poljoprivrednika za koje bi oni voleli da dobiju odgovore.

                  „Ono što je značajno za sve nas i  lokalne samouprave je da Ministarstvo poljoprivrede sprema velika iznenađenja u ovoj godini,  a jedno od njih je osiguranje. Već  naredne nedelje biće ozvaničene lokalne samouprave u kojima će to biti moguće. To znači da će sva gazdinstva  na teritoriji tih lokalnih samouprava budu osigurana. Novine nas očekuju i kada se radi o sistemima za navodnjavanje ali i protivgradne odbrane. Radiće se automatizovane protivgradne stanice što znači da više neće biti problema sa strelcima, ali to je samo deo novina koje se očekuju“, istakla je Sotirovski.

                     Pomoćnik ministra je istakao  da ove godine država izdvaja milion ipo  dinara za podsticaj mladih koji žele da  bave poljoprivredom i da je do sada stiglo na adresu Ministarstva 5500  prijava što je nekoliko puta više nego ranijih godina.

                   „Moramo da priznamo da je ova mera uspešna, ali to nije jedina mera za mlade poljoprivednike. Pre dve nedelje  je u saradnji sa Poštanskom štedionicom ministarstvo napravilo dogovor  da mladi poljoprivrednici mogu kupovati zemlju do 50 hektara na 20 godina kredita. To su mere koje nudimo da bi se mladi vratili na selo, a oni koji su već tamo i da ostanu“, kazao je Bogićević.

                   Posebna pažnja se poklanja granama proljoprivrede koje se traže i one se nalaze u fokusu mera koje ministarstvo priprema.

                  „Na jugu Srbije se poseban akcenat stavlja na voćarstvo i stočarstvo.Ovaj kraj je voćarski i stočarski, ali je stočarstvo, nažalost posrnulo. Ono sa konkretnim merama koje ćemo imati ove godine, a one se ogledaju i u direktnom plaćanju kada ćemo imati 40.000 dinara  za tovnog bika i kravu. U najavi je program sa mađarskom  kompanijom imaćemo sistem u kome će naši poljoprivrednici dobiti kvalitetna priplodna grla uz neku  robnu razmenu sa sve manje troškova. Puno mera ponudićemo i ljudima koji se bave vinogradarstvom, a država je dala oko 400 miliona dinara za pomoć razvoju ove poljoprivredne grane“, istako je Bogićević.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

RURALNI RAZVOJ NIŠAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Izvor: NTV.rs, 19.Feb.2020

Razvoj stočarstva, ruralnog turizma ali sa druge strane i razvoj vina, rakije i vinogradarstva uopšte, najvažniji su ciljevi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ove godine. U razgovoru sa poljoprivrednicima iz Nišavskog upravnog okruga, pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Banićević,...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.