Predloženo da samo mlađi razredi u septembru budu u školskim klupama, konačna odluka u utorak [anketa]

Izvor: JužneVesti.com, 10.Avg.2020, 08:44

Predloženo da samo mlađi razredi u septembru budu u školskim klupama, konačna odluka u utorak [anketa]

Da li će samo osnovci od 1. do 4. razreda od septembra biti u školskim klupama, a ostali ispred televizora i kako će nastava izgledati u novoj školskoj godini tokom epidemije korone koja i dalje traje, zvanično će biti odlučeno u utorak, kaže epidemiolog Predrag Kon. Sigurno je da će samo zdrava deca moći u školu i da će roditelji morati da budu još veći saveznici nastavnicima.

Nekoliko modela nastave je u igri pred početak nove školske godine, a kako će to izgledati >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u septembru, zvanično bi trebalo da bude poznato sutra.

Krizni štab sa Ministarstvom prosvete razmatra nekoliko opcija, a epidemiolog Predrag Kon kaže da je sigurno da će u školske klupe moći samo zdrava deca.

Koji model je najbolji za đake u novoj školskoj godini?

Ono što treba roditelji da znaju je da samo zdravo dete može da ide u školu, biće na neki način saradnici u svemu ovome što je i za očekivati. Biće potrebno da dete svakog jutra pre polaska u školu pogledaju, eventualno izmere temperaturu, da se ne bi to prepuštalo samim školama. Biće potrebno da pomognu i razgovaraju o tome sa svojom decom što će opet sve videti kroz priloge koji se planiraju da se puštaju na televiziji preko javnog servisa - kaže Kon.

Gotovo je sigurno da će nastava biti u školama za osnovce od 1. do 4. razreda, kaže Kon, dok će ostali imati kombinovan model, a poseban će biti u srednjim školama.

Kako će konkretno to izgledati objasniće sutra nakon sednice Kriznog štaba.

Samo ponašanje u školi biće isto tako definisano, kako za nastavnike, tako i za učenike, neće to biti tako teško kao što možda na prvi mah izgleda - dodaje Kon.

Kon kaže da je važno što u tim mlađim uzrastima, školarcima koji bi za sada jedini trebalo da se vrate u klupe, nema težih slučejava obolevanja, kao i da je nizak nivo transimisije, odnosno da ta deca i kad obole manje prenose virus.

Vrlo pažljivo ćemo pristupiti ovome, jer postoje negde neka čak i negativna iskustva vezana za polazak u škole, tamo gde se nije baš temeljno razmišljalo o potrebi održavanja distance i nošenja zaštite, korišćenja dezinfekcionih sredstava, gde je dolazilo do pojave i širenja virusa u školama - navodi Kon.

U anketi koja je u tekstu možete glasati o tome šta je za vas najbolje rešenje za školarce pred početak nove školske godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.