Izvor: JUGpress.com, 08.Okt.2019, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prabakine tkanice za diplomski ispit

NIŠ

               Jovan Milić je mladi niški humanitarac koji za svoje dobročinstvo i uspehe koje je postizao na takmičenjima više puta nagrađivan. Mladić koji je pun iznenađnjea i sada je ispeo da izmami oduševljenje javnosti. Na odbrani diplomskog rada na Mašinskom fakultetu koji je završio sve samim desetkama u indeksu, pojavio sa sa prabakinim tkanicama oko struka objašnjvajući da na taj način spaja tradiciju sa savremenim tokovima, ali i sećanje na to >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ko smo bili jer smatra da bez očuvanja prošlisti i sećanje na to gde smo bili nećemo znati ni kojim putem moramo da idemo. Tkanice koje za ovu priliku izvadio iz prabakine zaostavštine stare su, kaže ovaj mladi Nišlija, preko sto godina.

                    „To je detalj za koji sam verovao da nikome neće pasti u oči, ali se dogodilo sasvim obrnuto, svi su to primetili“, kaže Jovan Milić. „Inače, tkanice koje sam nosio čuvaju se u mojoj porodici kao sećanje na baku Ružicu i kao deo tradicionalne narodne nošnje. Budući da sam jako vezan za porodicu pa i prabaku koja nam je pomagala i u najtežim trenucima , želeo sam da joj se na ovaj način i zahvalim i kažem da je su njene želje ispunjene, da smo postali odrasli i zreli ljudi koji razumeju trenutak u kome se nalaze i koji znaju gde pripadau“, priča Jovan.

                  Dodaje da je svestan da živi u veku tehnologije ali i činjenice da je istorija stvarana za pamćenje.

                „To je naše nasleđe i ne možemo ga se tek tako odreći“, dodaje Jovan.

                Jovan Milić je prvi student u generaciji 2015. godine koji je diplomirao, ali je i prvi student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu koji je na kraju osnovnih studija umesto 240 imao 255 bodova. Diplomirao je 10 i tako još jednom pokazao da za njega nema prepreka, a ako i nađi na neku ima dovoljno snage u sebi da je savlada.

                „Maksimalni broj podova na kraju osnovnih studija je 240, ali sam ja dobio još dodatnih 15 bodova na osnovu nagrada koje sam osvajao i kongresa na kojima sam učestvovao“, objašnjava Jovan koji se ovih dana priprema da nastavi studije na akademskim master studijama.

               Mladi Jovan Milić je niškoj, a kasnije i srpskoj javnosti, postao poznat po svom humanitarnom radu i velikom  srcu. Osnivač je portala „Nađi Raula“ i okupio mlade ljude koji se zalažu za očuvanje tradicionalnih vrednosti srpskog naroda, ali su spremni da svakog trenutka pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Autor je knjige „I siromađni imaju san“, a dobitnik je velikog broja nagrada. Ostaće upamćen i njegov gest kada je novčanu nagradu upotrebio sa pomogne porodicama koje su siromašne.

             Jovan je dobitnik najveće nagrade Grada Niša „11.januar“,  Ministarstvo prosvete Republike Srbije nagradilo ga je Svetosavskom nagradom i jedini je student do sada koji je odlikovan Srebrnom medaljom za zasluge u oblasti obrazovanja, javne delatnosti i humanitarnog rada koju lično uručuje predsednik Republike Srbije.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.