Potrošači ojadili „Jugoistok“ za 26 miliona evra

Izvor: juGmedia, 25.Jan.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrošači ojadili „Jugoistok“ za 26 miliona evra

NIŠ – Potrošači sa područja koje pokriva „Jugoistok“ tokom prošle godine ukrali su 926 miliona kilovat časova struje, čija je vrednost 26 miliona evra.

„ Od ukupno isporučene energije potrošačima na području „Jugoistoka“, komercijalni gubici su preko 11 odsto, dok su tehnički gubici ispod 10 odsto. Ukupni gubici u 2012. godini bili su manji od gubitaka u 2011. godini za 0.6 odsto, što je ohrabrujući podatak jer su u prethodnom periodu oni iz godine u godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << rasli“, izjavio je rukovodilac Centra za smanjenje gubitaka PD „Jugoistok“,  Miroljub Jovanović i dodao da je najveća krađa na jugoistoku zemlje upravo krađa električne energije.

„Poređenja radi, na području Elektrotimoka u toku godine isporuči se 900 miliona kilovata struje, a na području celog „Jugoistoka“ ukrade se još 20 miliona kilovata više od toga. Najveći procenat neovlašćene potrošnje struje je na području Elektrodistribucije Niš i Vranje, a najmanji je na području Elektrodistribucije Pirot“ rekao je Jovanović.

On je istakao da „Jugoistok“ novom organizacijom svojih službi nastoji da gubitke, kako komercijalne, tako i tehničke svede na „razumnu meru“. Kao primer zemlje u kojoj su gubici struje u prihvatljivim okvirima,  Jovanović je naveo Sloveniju u kojoj tehnički i komercijalni gubici zajedno ne premašuju šest odsto.

„Jugoistok“ je petogodišnjim planom predvideo da na kraju 2017. godine ukupne gubitke smanji na 15,27 odsto. U odnosu na 2012. godinu to bi bilo smanjenje od 5,79 odsto što bi donelo uštedu od 21 milion evra“, istakao je Jovanović.

Kako je istakao Jovanović značajni pomaci u smanjenju krađe struje biće napravljeni onda kada većina brojila iz stambenih zgrada bude zamenjena digitalnim i postavljena na električne stubove.

„U planu je i instaliranje mernih uređaja u sve trafo-stanice. To će omogućiti ciljanu kontrolu i lakše otkrivanje potrošača koji neovlašćeno troše struju“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima na području „Jugoistoka“ do sada je postavljeno između 10 i 15 hiljada digitalnih brojila koji omogućavaju daljinsku potrošnju, a ove godine bi trebalo da bude postavljeno još 50.000 takvih brojila.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Potrošači ojadili "Jugoistok" krađom struje

Izvor: OkRadio.rs, 26.Jan.2013, 16:06

Potrošači sa područja koje pokriva „Jugoistok“ tokom prošle godine ukrali su 926 miliona kilovat časova struje, čija je vrednost 26 miliona evra, prenosi agencija Jugmedia.   „ Od ukupno isporučene energije potrošačima na području „Jugoistoka“, komercijalni gubici su preko 11...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.