Posle burnog sudskog procesa ruka pomirenja dva Zorana – Ćirića i Perišića

Izvor: juGmedia, 15.Mar.2018, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle burnog sudskog procesa ruka pomirenja dva Zorana – Ćirića i Perišića

Izvinjenje, kajanje, pohvale...

Rukovanjem pred novinariskim ekipama, nekadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić i poznati srpski pisac Zoran Ćirić, poznatiji kao „Magični Ćira“ javno su se danas pomirili na konferenciji za medije koja je rezultat medijacije koja je decembra okončana u Osnovnom sudu u Nišu.

Medijacija je pokrenuta po okončanju sudskog spora koji je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo protiv Ćirića >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << jer je 5. decembra 2013. godine na mobilne telefone četvorice niških političara poslao sms poruke sa pretnjama Perišiću, u kojima je pored ostalog naveo da će ga „ubiti“ , te da će on biti „živ raskomadan“, a „njegova deca mrtva“ i „seme zatrto“.

Ćirić se na sudjenju branio tvrdnjom da je upućivanje poruka predstavljalo „performans zatvorenog tipa“, koji je realizovan po metodi Marsela Dišana, a kojim je „hteo da proveri kako političari reaguju u vanrednim situacijama“.

Perišić je, medjutim, na sudskom ročištu naveo da ovakve poruke nipošto ne mogu biti umetnički performans, i pridružio se gonjenju Osnovnog javnog tužilaštva ne zbog toga što se „uplašio ne za svoju, već za bezbednost svoje dece“.

Osnovni Niš je u maju 2016. godine osudio Ćirića na plaćanje novčane kazne od 100.000 dunara,  i sudskih i advokatskih troškova od oko 50.000 dinara,  a Veće Višeg suda u Nišu je nešto kasnije potvrdilo ovakvu presudu.

Ćirić je u aprilu 2017. godine platio izrečenu novčanu kaznu i sudsko- advokatske troškove, u ćemu mu je pomogao sponzor, čije ime nije želeo da otkrije.

Rezultat medijacije koja je potom usledila je javno izvinjenje, kao i to da  bivši gradonačelnik odustane od gradjanske parnice za naknadu štete, a da pisac odustane od spora pred Ustavnim sudom zbog proceduralnih propusta.

Poznati pisac je na konferenciji kazao da je to što se dešavalo 2013. godine „bila njegova borba protiv sistema“, ali je to u javnosti personificirano kao Perišićeva i njegova borba.

Mi nismo imali nikakav sukob. To je i suština ove moje muke zato što sam učinio grdnu neprijatnost čoveku koji mi ništa nažao nije učinio. Nije bilo ni profesionalnih ni ličnih sukoba izmedju nas dvojice„, rekao je Ćirić.

On je kazao da nema pravo da traži od Perišića da mu oprosti je dosta „zagorčao“ život njemu i njegovoj porodici.

Ljudima u principu ne verujem i ne mogu sebi da objasnim kako sam dozvolio me neki neki lokalni politikant namesti i iskoristi moju neopreznost i moju ličnu budalaštinu„, izjavio je Ćirić.

Nikakvu zlu, rdjavu nameru nisam imao, dodao je on, u šta se niška javnost mogla uveriti u protekle četiri godine.

Konačno mi se sada pruža prilika da se pred medijima izvinim Perišiću što sam ga svojim nepromišljenim, aposolutno idiotskim činjenjem doveo u jedno ekstremno neugodnu i uznemirujuću situaciju„, kazao je Ćirić.

On je takodje kazao da je rodjen kao umetnik  koji je čitav život provodi u svom izmišljenom svetu i jedva da deset odsto vremena provodi u nekoj realnosti.

Čitav tim psihajatara me leči i na nekim sam lekovima jer ne želim više ni da tih 10 odsto vremena provodim u toj takozvanoj realnosti jer ne mogu da podnesem  stvarnost, želim da odem u taj svoj svet„, rekao je pisac.

On je kazao da oseća stig zbog toga što se dogodilo i dodao da ga je raskorak izmedju percepcije stvarnosti i  unutrašnjeg sveta doveo u budalastu i neprijatnu situaciju, što sebi nikada neće oprostiti.

Nekadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić kazao je da su postupkom medijacije obojica izbegli duge i skupe sudske procese.

Perišić je kazao da je Ćirić puno više nego on bio žrtva jedne političke igranke manipulanata koji su želelli da da oslabe njegovu političku moć ili uticaj razvlačenjem po sudovima.

Time što će Ćirić, najbolji pisac kojeg je Niš ikad imao biti uvučen u jedan svet koji je njemu nepotreban i nepoznat, to njima nije bilo bitno. Ćirić se više ne vidja sa tim ljudima, niti se oni njemu javljaju verovatno im više nije ni interesantan i bitan„, kazao je Perišić.

On je istakao da vidi da je Ćiriću iskreno žao za nešto što je uradio.

Mi sedimo zajedno, ja ću mu uvek pružiti ruku kad ga vidim, navijati u svim njegovim borbama, u borbi za novu NIN-ovu nagradu ili šta god drugo„, rekao je Perišić.

Književnik Zoran Ćirić je autor šest romana i više od 20 knjiga priča i pesama. Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman „Hobo“, kao i nagrade Fonda „Borislav Pekić“ i „Branko Radičević“.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.