Izvor: JUGpress.com, 03.Jul.2022, 10:20

Polovina stanovnika Niša prošla preventivne preglede u Domu zdravlja

 NIŠ

Skrining na sve najvažnije malignitete, provera nivoa šećera u krvi, visine krvnog pritiska, kao i higijene usne duplje i zuba, pregleda vida i glaukoma i ovog vikenda organizovao je niški Dom zdravlja i dalje ističući veliki značaj ovakvih akcija.

 „Značaj preventivnih pregleda je pre svega u tome što osobe koje se osećaju zdravim i ne bi došle na pregled kod doktora, mogu da iskoriste priliku da subotom i nedeljom kada ne rade, bez zakazivanja i čekanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << provere svoje zdravstveno stanje. Ako je sve u redu to će smo potvrditi, ali ako ima nekih promena mogu na vreme da započnu lečenje“, kaže dr Radovan Mihajlović, specijalista interne medicine.

                      Za vremenski period od preko godinu dana, kroz preventivne preglede prošla je skoro polovina stanovnika grada Niša. Po rečima nadležnih značaj prevencije je nemerljiv za očuvanje dobrog zdravlja i sprečavanje napredovanja bolesti. Kada govorimo o očuvanju zdravlja ne možemo a da ne pomenemo epidemiološku situaciju, koja beleži veoma blag porast broja novoobolelih u Nišu, a nadležni dodaju da mesta za paniku nema.

                       „Trenutna situacija, za razliku od prve dekade juna kada smo imali 10 obolelih na dnevnom nivou, je sada nešto drugačija jer prvih dana ovog  meseca imamo po 20 obolelih na dnevnom nivou. Broj obolelih je u blagom, ali konstantnom porastu i vraćamo se na vrednosti iz zadnjeg dana maja“, kaže dr Radovan Mihajlović.

                       On dodaje da ova situacija ne treba da zabrinjava Nišlije, ali dodaje da su mere zaštite još uvek preporučene.

                       „To znači da se još uvek održava fizička distanca, nošenje zaštitne meske u svim situacijama kada su građani u prilici da budu u bliskom kontaktu sa drugim osobama, pre dvega u gradskom prevozu ali i kada stoje u nekom redu u prodavnici ili u banci. I dalje je potrebno češće i redovno temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunom. To su mere koje bi sprečile dalje širenje korone“, ističe Mihajlović.

                   Opšta zdravstvena odgovornost, unošenje velike količine tečnosti, dobra higijena i naravno vakcinacija, za starije od 50 godina i četvrtom dozom, po rečima nadležnih najbolji su način da se u ovim letnjim mesecima, sačuvamo od Korona i drugih virusa i prehlada.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.