Izvor: JUGpress.com, 10.Jan.2020, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokretni mamograf za preventivno lečenje

NIŠ

Žene koje žive u gradovima na jugu i jugoistoku zemlje starosti od 50 do 69 godina narednih godinu dana mogu potpuno besplatno, čak i bez zdravstvenog osiguranja, da obave pregled na pokretnom mamografu. Januara se ta mogućnost pruža ženama iz Niša jer se mamograf trenutno nalazi u Nišu u krugu Kliničkog centra. Radi se o zajedničkoj akciji  Kliničkog centra Niš i Ministarstva zdravlja Srbije, a osnovni cilj akcije „Proveri i pobedi“ je rano otkrivanje raka dojke. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Pregled je moguće obaviti od 8 do 20 sati, a u proseku traje do tri do pet minuta.

                „ Naša ideja je sada da u 2020.godini  bude  pregledeno na jugu zemlje 20 020 žena na pokretnom mamografu koji je već postavljen  na ulazu u Klinički centar i već je krenuo sa radom. Akciju je podržalo i Ministarstvo zdravlja na čelu sa ministrom dr Zoranom Lončarom. Prošle godine smo uradili oko 13.000 pregleda na mamografu, a ako pogledamo zajedničku statistiku plan je da  se u Nišu, Blacu, Žitorađi, Merošini, Varvarinu,  Ćićevcu, Beloj Palanci, Raški,  Tutinu, Sjenici, Bajionoj Bašti, Novoj varoši, Priboju, Čajetini, Vrnjačkoj Banji, prema strukturi žena, a to je od 50 do 69 godina, sada pregleda bar 75 posto žena. To je veliki broj jer statistika pokazuje da u ovom delu zemlje ima oko 50 000 žena ove starosne granice. I da se svaka druga odazove našem potivu to je preko 20.000 žena“, kaže profesor dr Zoran Radobanović, direktor Kliničkog centra Niš.

               Prema njegovim rečima prošle godine je na ovaj način pregledano preko 13.000 žena, a preventivni pregledi su od posebnog značaja.

               „ Pozivamo sve žene iz ovog dela Srbije da se odazovu ovoj akciji, a jedan od razloga je i to što Srbija  ima 4.000 godišnje novootkrivanih žena sa  tumorom dojke, a bitku izgubi oko 1600 žena. U ovom slučaju preventivna i ovakve akcije su jako važne. Ako  pregledamo preko 20.000 građanki sa ovog prostora  i pružimo im mogućnost da provere svoje zdravlje ovaj broj može biti smanjen. Zanimljiv podatak je da se žene iz manjih sredina redovnije odazivaju našem pozivu za ovakve akcije.Primer su Dimitrovgrad i Babušnica gde se prošle godine odazvalo 100 posto žena“, dodao je Radovanović.

               Za pregled mogu da se prijave sve žene naznačene starosne dobi, a lekari pre svega apeluju da to budu  one osobe koje pripadaju rizičnim grupama, koje imaju genetskih predispozicija za pojavu raka dojke, žene koje su prvi put rađale posle 30 godine, gojazne i žene koje su na bekoj hormonskoj terapiji.

           Profesor dr Dragan Stojanov, direktor Centar za radiologiju Kliničkog centra Niš je dodao  da skring mamografija  omogućava da se karcinom dojke uoči na vreme u fazi kada je lečenje moguće kako bi one nastavile sa kvalitetnim životom.

         „Pojedine žene  nisu ni svesne da imaju neke probleme i zbog toga je neophodno da se one podvrgnu skrining pregledu. Skrinig se radi kod  žena od 50 do 69 godina a tako je jer se i karcinom dojke najčešće javlja u ovom periodu života. Snimanje nije štetno jer se  radi o savremenim digitalnim aparatima sa niskom dozom zračenja  koje nema nikakvo štetno dejstvo po pacijneta. Preporučljivo je da se žene podvrgnu ovom  pregledu svake druge godine. Prošle godine smo ovaj način pregleda približili i ženama u malim mestima“, istako je Stojanov.

  Tokom ove godine mamograf će obići sve opštine na jugoistoku Srbije. Pacijentkinje će na vreme putem medijama biti obaveštene o rasporedu ili termenima kada će se mamograf nalaziti u njihovom mestu.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.