Pokrenuta inicijativa da Dimitrovgrad vrati staro ime - Caribrod

Izvor: JužneVesti.com, 14.Okt.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuta inicijativa da Dimitrovgrad vrati staro ime - Caribrod

Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvoje Zakon o teritorijalnoj organizaciji, Opština Dimitrovgrad promeniće svoje ime u Caribrod. Opštinsko veće podnelo je inicijativu o promeni imena, koju treba da usvoje i odbornici, a predsednik Opštine Vladica Dimitrov očekuje da se zakon usvoji do kraja godine, sa izmenjenim nazivom pogranične opštine.

Nekoliko koraka je potrebno da bi se promenio naziv grada ili opštine, a prvi su učinili članovi Opštinskog veća koji su doneli >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << odluku o pokretanju inicijative da se izmenom Zakona o teritorijalnoj organizaciji Dimitrovgrad preimenuje u Caribrod.

Predsednik Opštine Vladica Dimitrov podseća da već postoji odluka odbornika lokalnog parlamenta iz 2015. godine koji su većinski bili za promenu imena.

Uslovi za promenu su se stvorili najavljenim usvajanjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji. Ostaje da se odbornici ponovo izjasne i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u nacrtu izmena zakona unese naziv Caribrod - kaže Dimitrov.

On dodaje da je ovo jedinstvena prilika da se ime opštine promeni, a osim glasova obornika, potrebno je i mišljenje Saveta bugarske nacionalne manjine.

Promena imena doneće i promenu u ličnim dokumentima, a predsednik kaže da će Opština iz budžeta pokriti sve novonastale troškove.

Sve zavisne troškove oko promene dokumenata će Opština platiti iz budžeta - kaže Dimitrov.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se vrati stari naziv Caribrod, ali na referendumima iz 1996. i 2004. godine izašlo je manje od 50 odsto upisanih birača.

Inicijativa za promenu imena pokrenuta je i 2008. godine, a iako su odbornici većinom bili za promenu, ona nikada nije sprovedena.

Građani Dimitrovgrada pozitivno gledaju na nameru da se njihovoj opštini vrati stari naziv koji je u svakodnevnoj upotrebi i danas.

Na inicijativu za promenu imena grada gledam izuzetno pozitivno, zato što je Caribrod staro ime koje svi ovde koristimo i koje nije opterećeno ni ideološki, ni politički - kaže jedna građanka.

Usvajanje Zakona o teritorijalnoj organizaciji očekuje se do kraja ove godine kada bi Dimitrovgrađani povratili stari naziv Caribroid koji je bio na snazi od 16. veka do 1950.godine.

Odlukom tadašnje Skupštine ime mu je promenjeno u Dimitrovgrad, po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.