Izvor: JUGpress.com, 30.Nov.2021, 08:38

Pogoršana situacija sa slobodom medija u članicama OEBS

BEČ

Situacija sa slobodom medija u članicama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nije se popravila u proteklih šest meseci, čak se u nekim slučajevima i pogoršala, upozorava se u novom izveštaju te organizacije.

Predstavljajući u Beču Stalnom savetu OEBS drugi polugodišnji izveštaj o stanju medijskih sloboda, predstavnica te organizacije za slobodu medija Tereza Ribeiro rekla je da pad slobode medija nije ograničen  samo na neke članice Organizacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
“Iako neki od događaja imaju regionalni aspekt, postoje i trendovi koji deluju na slobodu medija širom regiona OEBS utičući na sve nas na sličan način”, istakla je Ribeiro.

U novom izveštaju, koji se odnosi na period između 14. maja i 25. novembra, navodi se da su nepoverenje u medije i antimedijsko raspoloženje u porastu širom regiona OEBS, čemu je doprinelo više faktora, uključujući akcije nekih vlasti koje žele da “poseju sumnju” kako bi prikrile svoje antidemokratske tendencije i dela.

“U Zajedničkoj deklaraciji sa drugim međunarodnim izvestiocima za slobodu medija u oktobru osudili smo rastuću plimu opasnih javnih izjava koje sadrže govor mržnje od strane poliitičara i zvaničnika. Takva retorika širi netoleranciju i podele i preti ili ohrabruje napade na novinare i branioce ljudskih prava i dovodi manjine u opasnost”, istakla je Ribeiro.

Ona je upozorila da je zbog nepoverenja i antimedijskog raspoloženja ponovo povećan broj fizičkih napada na novinare, uključujući one koje izveštavaju sa javnih skupova, kao i da su tri novinara ubijena u regionu OEBS od prethodnog izveštaja.

U izveštaju se ukazuje i na rastuće izazove za medijske radnike u onlajn sferi, uključujući uticaj dezonformacija i govora mrženje, uznemiravanje novinara, često žena, na mreži.

Pored toga, kako se navodi, brojnim medijskim radnicima i medijskim kućama preti opasnost zakonskih procedura.

“Pravno uznemiravanje predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost medija i njihovo poslovanje i takođe utiče na medijski pluralizam u regionu OEBS”, istakla je Ribeiro.

Navodi se i da je u poslednjih šest meseci novinarima otežano da rade svoj posao u inostranstvu.

Istovremeno se za 2022, godinu u kojoj se obeležava 25. godišnjica mandata predstavnika OEBS za slobodu medija, najavljuje niz inicijativa sa ciljem da se unapredi situacija sa slobodom medija u regionu OEBS.

Takođe će biti osnovana savetodavna grupa koju će činiti eminentne ličnosti i koja će ocenjivati izazove na planu medijske slobode, predviđati razvoj situacije i predlagati načine za odgovor na buduće izazove.

Izvor: EURACTIV.rs

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.