Počeo sa radom SOS telefon namenjen novinarima kojima je ugrožena bezbednost

Izvor: JužneVesti.com, 02.Mar.2021, 09:54

Počeo sa radom SOS telefon namenjen novinarima kojima je ugrožena bezbednost

Za novinare i novinarke koji osećaju da im je na bilo koji način ugrožena bezbednost od danas je dostupan besplatni SOS telefon, saopštila je Vlada Republike Srbije. Pozivom na broj 0800 100 115 novinari mogu da razgovaraju sa pravnicima koji imaju iskustva u radu sa slučajevima nasilja prema medijskim radnicima i da se dodatno informišu o svojim pravima, a besplatan servis će im biti dostupan 24 sata, sedam dana u nedelji.

Kako navode, preko te podrške, novinari će imati >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prilike da dobiju informacije o kvalifikaciji dela koje je učinjeno i pravnim postupcima koje oni treba da preduzmu.

Novinari će dobijati informacije o kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem se dogodila pretnja ili nasilni akt – piše u saopštenju Vlade.

Ako je reč o delima, dodaju, koja se ne gone po službenoj dužnosti, već po privatnim tužbama, novinari će dobiti informacije o načinu na koji se piše tužba ili će biti upućeni na pravnu podršku u različitim udruženjima novinara.

Inače, usluga besplatnog broja pokrenuta je u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, a član Radne grupe Veran Matić je istakao da je to prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanja bezbednosti.

Na ovaj način ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava – rekao je Matić.

Tehničku podršku, opremu i kapacitete, kao i koordinaciju sa svim operaterima za besplatan servis obezbedila je kompanija "Telekom Srbija".

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.