Počeo popis stanovništva u Srbiji, na jugu više od 1.800 popisivača

Izvor: JužneVesti.com, 01.Okt.2022, 09:57

Počeo popis stanovništva u Srbiji, na jugu više od 1.800 popisivača

U Srbiji je danas počeo popis stanovništva i trajaće do 31. oktobra. Prema podacima Zavoda za statistiku, na jugu je angažovano 1.813 popisivača i oni će obilaziti građane u periodu od 8 do 20 sati. Za one koji odbiju da budu popisani ili daju netačne podatke predviđena je kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

Popisivači će podatke unositi elektronski; Ilustracija, foto: A. K. U Nišu će za obavljanje popisa biti zaduženo 485 ljudi, a u celom Nišavskom okrugu 709. Broj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << popisivača u Jablaničkom okrugu je 378, u Pčinjskom 368, u Topličkom 185, a u Pirotskom 173.

Upitnik sadrži oko 30 pitanja - o imenu, prezimenu, polu, starosti, mestu stanovanja, bračnom statusu, načinu putovanja na posao ili u školu i druga. Na spisku su i pitanja o samom domaćinstvu, poput broja članova.

Neki od odgovora koje građani treba da daju su i o adresi, površini stana, pomoćnim prostorijama, načinu na koji se greju, spratu na kojem žive, ali i o rukovanju računarima, mobilnim telefonima i tabletima.

Popisivači će ove godine odgovore unositi u elektronske upitnike preko laptopova, idući “od vrata do vrata”. Iz RZS-a poručuju građanima da popisivača mogu prepoznati po legitimaciji koju mora da pokaže pre ulaska.

Na prednjoj strani legitimacije nalazi se logo RZS-a, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte. Na zadnjoj strani legitimacije nalazi se ovlašćenje za rad - navode iz Zavoda za statistiku.

Građani nisu obavezni da pokažu lična dokumenta; Ilustracija; foto: A. KostićAko popisivač ne zatekne nikog kod kuće, doći će ponovo, a ako i tada niko ne bude tu, ostaviće obaveštenje o dolasku, kao i informaciju da građani pozivom na broj 0800 444 005 mogu da dogovore termin koji im odgovara.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Republici Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Republici Srbiji, u obavezi su da učestvuju u Popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu - objašnjavaju iz RZS-a.

Za one koji su zbog posla, školovanja ili iz nekog drugog razloga odsutni, podatke treba da daju prisutni članovi domaćinstva.

Studenti i učenici koji su smešteni u studentskim i đačkim domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem se privremeno borave zbog školovanja, i u mestu u kojem živi njihova porodica - ističu iz Zavoda.

Ako neko ne može da odgovara na pitanja, umesto njega to treba da učini član domaćinstva koji je najbolje upoznat sa podacima. Za decu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji, staratelji ili hranitelji.

Kada je reč o ličnim dokumentima, građani nisu obavezni da ih daju na uvid, ali mogu ih koristiti ako podatke ne znaju napamet.

Kazne od 20.000 do 50.000 dinara; foto: JV / Tamara RadovanovićIz Zavoda navode da će podatke koristiti isključivo u statističke svrhe i da su dužni da preduzmu sve mere zaštite podataka od nelegalnog objavljivanja. Popisivači koji ne rade posao u skladu sa tim platiće kazne od 30.000 do 50.000 dinara.

Napominju da je popis najvažniji izvor podataka o stanovništvu i stambenom fondu države. Obavlja se svakih deset godina, a prethodni je u Srbiji bio 2011. Trebalo je da se naredni obavi 2021, ali je odložen zbog kovida.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se do kraja novembra, dok će konačni biti objavljivani od marta naredne godine do juna 2024.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.