Izvor: JUGpress.com, 19.Feb.2024, 21:56

Počela druga faza radova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu

NIŠ

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge zgrade Naučno- tehnološkog parka. U nju će biti uloženo 25 miliona evra, saopšteno je na svečanosti. Zgrade dva tehnološka parka, koje će biti povezane na površini od 30.000 kvadrata, moći će da prime 80 kompanija. Trenutno u Naučno-tehnološkom parku radi 40 kompanija i 500 zaposlenih, a za tri i po godine postojanja realizovano je 200 novih proizvoda i utrostručen je izvoz. Izgradnju finansira Vlada Srbije i Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << banka za obnovu i razvoj, a rok za završetak je kraj naredne godine.

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je na ceremoniji polaganja kamena temeljca povodom početka druge faze radova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu da će država uložiti 25 miliona evra i da je zadatak da projekat bude završen do oktobra 2025. godine.

“Ovo je važan projekat za budućnost Srbije. Sanjamo velike snove koje smo predstavili planom Skok u budućnost – Srbija 2027”, istakla je premijerka.

Kako je rekla, ulaganje u mlade, obrazovanje i infrastrukturu je stostruko isplativo.

Novi objekat u Nišu biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra, koji će podrazumevati blizu 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor.

Direktor NTP Niš Milan Ranđelović je ranije ocenio da ćemo zajedno sa postojećim kompleksom, za dve godine imati kompleks od preko 30.000 kvadratnih metara namenjenih firmama, laboratorijskim kapacitetima, inovatorima koji u Nišu razvijaju nove proizvode i usluge.

On je istakao da u parku posluje više od 50 firmi i radi 500 uglavnom mladih visokoobrazovanih ljudi, kao i da će se izgradnjom novog objekata stvoriti uslovi za dodatnih 700 do 1.000 ljudi.

Polaganju kamena temeljca prisustvuje i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Izvor: RTS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.