Petnaestogodišnji Luka iz Leskovca prvi do krsta u Vlasini (FOTO, VIDEO)

Izvor: juGmedia, 19.Jan.2018, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petnaestogodišnji Luka iz Leskovca prvi do krsta u Vlasini (FOTO, VIDEO)

Učenik prvog razreda Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu Luka Petković prvi je danas doplivao do časnog krsta u ledenoj Vlasini u Vlasotincu, pa je kao pobednik dobio sve počasti i tradicionalne nagrade.

Ovo je 12. po redu trka za časni krst u vlasotinačkom jezeru, u kojoj je učestvovalo 57 takmičara, 21 više nego prošle i 29 manje nego 2014. godine koja je bila rekordna, a i ovo takmičenje odvijalo se >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << pred nekoliko hiljada posmatarača.

Bio je ovo fantastičan osećaj iako je reka ledena“, kazao je Luka po izlasku iz Vlasine koji se tresao od hladnoće i jedva dolazio do daha.

Milica i Luka Petković



S Lukom je plivala i njegova starija sestra i jedna od dve pripadnice lepšeg pola na današnjem bogojavljanskom plivanju Milica Petković (18), učenica 4. godine Medicinske škole. Pre nego što su ušli u reku oboje su Jugmedii rekli da im je to prvo takmičenje.

Plivalo se pri temperaturi vode od 2 i vazduha od 7 stepni

Kao budući zdravstveni radnik znam da je opasno plivati u ledenoj vodi, ali smo oboje spremni na rizik“, rekla je, dok je Luka samouvereno kazao da očekuje pobedu. I pobedio je na stazi dugoj 33 metra, brojka koja simbolizuje ovozemaljske godine života Isusa Hrista.

Pored osvojenog krsta, mladi Luka je od Udruženja „Svete Gore Atonske, odnosno predsednika udruženja Srbe Takića dobio ikonu, a od zlatare „Janković“, vlasnika Srbe Jankovića iz Novog Sada – zlatnik.

Porodice Đokić i Kocić iz Vlasotinca nagradile su i najstarijeg plivača Dragana Stefanovića (54) i najmlađeg Kristijana Pešića (12), poznatog po tome što je počeo da pliva za časni krst sa nešto više od godinu dana.

Za današnji događaj bilo je najavljeno prisustvo vladike niškog Arsenija, ali on nije došao zbog, kako je objašnjeno, bolesti, pa je takmičare blagoslovio protonamesnik i starešina pravoslavne crkve u Vlasotincu Goran Dimitrijević.

Učesnike i prisutne na skupu pozdravio je zamenik predsednika opštine Vlasotince Boško Stančić, koji je podsetio da je bogojavljensko plivanje za časni krst u Vlasotincu postala manifestacija koja prelazi okvire ove opštine.

Opština Vlasotince će i ubuduće podržavati ovu manifestaciju“, kazao je Stančić, izrazivši uverenje da će se naredne godine okupiti još veći broj plivača.

Generalni pokrovitelj plivanja za časni krst u Vlasini je upravo lokalna samouprava Vlasotinca.

U okviru ove manifestacije održana je i tradicionalna „Pihtijada“ na kojoj je učestvovalo 37 domaćica i domaćina.

PLIVANJE ZA ČASNI KRST – Vlasotine, Vlasina

Posted by Jugmedia on петак 19. јануар 2018.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srenjoškolac „Bogojavljenski vitez“ Grdelice

Izvor: juGmedia, 19.Jan.2018

Osamnaestogodišnji Nemanja Cvetković iz Velike Sejanice, inače učenik četvrte godine Poljoprivredne škole „Josif Pančić“ iz Surdulice, prvi je doplivao do bogojavljanskog krsta na ušću Kozaračke reke u Južnu Moravu...Prvi put se prijavio na takmičenje koje se treće godine za redom odvija u...

Nastavak na juGmedia...

Leskovčanin prvi do časnog krsta u Vlasotincu

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jan.2018

U konkurenciji od 57 takmičara, koliko je ove godine plivalo za časni krst u hladnoj Vlasini, pobedio je 15- godišnji Leskovčanin Luka Petrović.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.