Pesma “Prva ljubav”pobednica 44. festivala “Majska pesma”

Izvor: JUGpress.com, 25.Maj.2018, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesma “Prva ljubav”pobednica 44. festivala “Majska pesma”

NIŠ

Na sinoć održanom finalnom takmičenju “ Majska pesma” Jana Milosavljević i Mladen Marinković osvojili su prvu nagradu stručnog žirija za interpretaciju. Time su postali pobednici su 44. Festivala „Majska pesma“  koji je održan  u Domu vojske u Nišu. Pevali su pesmu  „“Prva ljubav“ kompozitora  Miodraga Marinkovića iz Niša

Jana i Mladen imaju dugogodišnje iskustvo učestvovanja na ovom takmičenju . I jedan i drugi učestvovali si po četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << puta.

Mladen Marinković, učenik šestog razreda osnovne škole „Ratko Vukičević“ je na ovim muzičkim manifestacijama učestvovao 2014. 2015, 2016 i ove godine.  Na prvom učešću osvojio je treću nagradu stručnog žirija a 2015. prvu nagradu dečjeg žirija. Ovogodišnje učešće mu je najdraže uptravo zbog pobede.

„ Pevali smo pesmu „ Ljubav prva“ koju je napisao moj otac Miodrag Marinković. Nisam mogao da verujem da smo pobedili, jer nismo mogli da čujemo odluku žirija“, kaže Mladen..

Drugi član dueta Jana Milosavljević kaže da  još nije svesna da su postigli ovoliki uspeh. „Srećna sam. Ovo mi je četvrti put da učestvujem na „ Majskoj pesmi. Ovoga puta je bilo najuspešnije“, kaže Jana Milosavljević, učenica sedmog razreda osnovne škole „Njegoš“ iz Niša i dodaje .„ Mi se dugo družimo, srećni smo što zajedno pevamo ovu pesmu. Volimo da pevamo u duetu, više neko da pevamo solistički. Sreća je veća što smo na ovaj način predstavili i Mladenovog tatu, čiju smo pesmi pevali“ kaže Jana.

 Nagrad je vikend za dve osobe u Brzeću i planiraju da tako odu sa porodicama jer se godinama druže.

 Organizator  i osnivač „Majske pesme je Dečji centar iz Niša.

„Majska pesma je najstariji festival dečje muzike u našoj zemlji i jedina muzička manifestacija značajna za kulturu grada  koja je namenjena deci. Sve ostale su namenjene odraslima. Jedna je od retkih koji se kontinuirano održava u našem gradu. Na Festivalu učestvuju deca školskog uzrasta od 7 do 15 godina i ovoga puta to je bila  44. Majska pesma po redu u kontinuitetu od 1974. Godine. Kako je Festival namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta, počev od učenika koji su pošli u prvi razred do onih koji su namenjeni tinejdžerima” kaže irektorka Dečjeg centra u Nišu, Sandra Petković.

Na 44. Majskoj pesmi učestvovalo je 14 kompozicija, 17 pevača. Izvedena je jedna duetska pesma a jednu je pevao trio. Učesnici festivala su , kako kaže Sandra Petković, iz Niša ali i iz drugih gradova Srbije. Od toga tri pevača i četiri autora.

“ Učestvovao je Aleksandar Baloš, kompozitor iz Novog Sada. Njegovu pesmu pevala je Sofija Nikolić takođe iz Novog Sada koja je osvojila prvo mesto za najbolju interpretaciju . Učesvovao je i dečak iz Majdampeka  koji je pevao pesmu autora, aranžera i kompozitora iz Donjeg Milanovca Nenada Ilijića. Rebeka Kodić je iz Beograda i pevala je pesmu autora Nenada Mihajlovića.  I kompozitorka Mari Mari iz Beograda, zakođe je imala svoju kompoziciju. Ognjen Cvetković je kompozitor iz Zrenjanina. “,

Od Niških autora pesme su imali Dragan Nune Nikolić, Aleksandar Petković, Marija Stojanović koja je prvi put učestvovala na Majskoj pesmi i miodrag Marinković, čija je pesma pobednička.

“ Ovo su sve badrovi kada je u pitanju muzika za decu2 dodaje sandra Petković.

Nagrade su dodeljivala dva žirija – stručni i dečji. Stručni žiri je dodeljivao nagrade ( prvo, drugo i treće meso) za interpretaciju koje dobijaju deca učesnici i nagrade za najbolji tekst ( Tode Nikoletić), najbolji aranžman ( marija Stojanović) i najbolju kompoziciju (Miodrag Marinković) .

Dečji žiri čine pobednici iz prethodnih godina i članovi sekcija Dečjeg centra su nagradili tri interpretatora

Na dosadašnjim festivalima učestvovalo je više od 700 kompozicija za decu. Pored solista u programu su uvek učestvovali i horovi, ansambli i plesne grupe, koji doprinose popularizaciji ove vrste umetnosti i umetničkog stvaralaštva za decu”, kaže Sandra Petković direktor Dečijeg centra Niš.

Osnivač i organizator festivala, od 1974. godine je Dečiji centar Niš pod pokroviteljstvom skupštine grada Niša. Umetnički direktor festivala je Bata Zlatković.

 Iako osnovana kao gradska manifestacija, Majska pesma je odavno prevazišla lokalne okvire. U Dečjem centru se nadaju da će narednih godina prerasti u međunarodni muzički festival.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.