Perišić: Banka krvi u novoj zgradi UKC-a od naredne godine

Izvor: JužneVesti.com, 16.Apr.2021, 15:51

Perišić: Banka krvi u novoj zgradi UKC-a od naredne godine

Više od tri godine je prošlo otkako je otvoren novi Klinički centar Niš i toliko je ova zgrada i bez banke krvi, pa se jedinice krvi dopremaju iz Tranfuzije koja je u starom delu UKC. Direktor ove zdravstvene ustanove Zoran Perišić za Južne vesti kaže da bi banka krvi, odnosno posebna prostorija u kojoj se krv čuva i koristi za hitne operacije, trebalo da bude formirana tokom 2022. godine.

Krajem prošle godine novinari Južnih vesti su istraživali kako >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << funkcionišu operacije pošto u novoj zgradi Kliničkog ne postoji banka krvi, pa su hirurzi tada svedočili da su zato ugroženi životi. Tada je jedan o hirurga naveo da pacijenti kojima je hitno potrebna krv na nju čekaju i do 3 sata, a neki zato ne prežive.

Direktor Perišić ističe da će se situacija u toj ustanovi promeniti, odnosno da će ona dobiti banku krvi. Ranije su hirurzi rekli da neki pacijenti čekaju jedinice krvi i po 3 sata; foto: I. M.

Znači postoji Zakon o transfuzijskim delatnostima gde je sve precizirano i koji broj ljudi treba da bude za to i mi ćemo formrati banku krvi u prostoru novog Kliničkog centra, možda i po jedinicama u starom, kardiohirurgija, ginekologija, gde će nam još možda trebati odeljenja, da bi u skladu sa novim zakonom imali derivate krvi, sve ono što bude trebalo za operativni program - navodi Perišić.

Po njegovoj proceni banka krvi bi trebalo da bude formirana tokom naredne godine za šta očekuje i pomoć od Uprave za biomedicinu, pa kaže da će ove godine biti previše ambiciozno da urade taj poduhvat, jer imaju druge planove.

Mislim da je realno da bude formirana tokom naredne godine...Pošto ove godine hoću da uradimo akreditaciju Kliničkog centra, da do kraja juna završimo akreditaciju koja nije urađeno prethodnih nekoliko godina, četiri, pet, koliko se radilo na tome, ja sam dao reč ministru da će biti završena do kraja juna. Akreditovaćemo ga verovatno na 5, pokušaćemo i na 7 godina - objašnjava Perišić.

Ograničavajući faktor za banku krvi je, procenjuje Perišić, broj transfuziologa koji će morati da prime, jer ističe da se radi o deficitarnoj specijalizaciji.

Dok se ne formira banka krvi, ona se doprema iz Zavoda za transfuziju; foto: JV arhiva Za sada se krv doprema preko Zavoda za transfuziju, ali je pomenuo i posebnu metodu koju koriste u Kliničkom centru, a to je interoperativno spašavanje krvi.

Takozvani cell saver, znači to su mašine koje tokom operacije, kad pacijent gubi mnogo krvi, njegovu sopstvenu krv spašavaju, prečišćavaju i vraćaju. Tako da je to za pacijenta najbolje što može da dobije bez onog rizika koji nosi davanje tuđe krvi - dodaje on.

Podsetimo, u tekstu koji su Južne vesti objavile pre skoro pola godine, hirurzi KC-a su ukazali da je veoma teško raditi u uslovima kada ne postoji posebna prostorija u kojoj se krv čuva i koristi za hitne operacije, te da pacijenti na jedinice krvi čekaju i po tri sata, što su iz Uprave kliničkog centra negirali.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.