PRESUĐENO Lekari krivi što je pacijentkinja umrla od upale slepog creva!

Izvor: juGmedia, 12.Nov.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRESUĐENO Lekari krivi što je pacijentkinja umrla od upale slepog creva!

LESKOVAC – Opšta bolnica u Leskovcu platiće, po presudu Apelacionog suda, preko 1,3 miliona dinara za smrt pacijentkinje Ljubice Mitrović iz vlasotinačkog sela Skrapež.

Reč je o sumi koja bi trebalo da nadoknadi pretprpljenu duševnu bol njenom suprugu Joavnu i deci Dejanu i Marini, ali i podmiri troškove sahrane.

Ljubica Mitrović umrla je septembra 2008. godine od zapaljenja slepog creva, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << posle čega je njen surpug Jovan pokrenuo sudski spor.

U obrarazloženju presude navodi se da je preminla usled trovanja koje je posledica razasutog gnojnog zapaljenja trbušne maramice, nastalog usled pucanja slepog creva. Konstatuje se da za vreme lečenja na internom odeljenju leskovačke Opšte bolnice nisu preduzete sve neophodne mere i postupci u praćenju zdravstvenog stanja i lečenju pacijentkinje.

Jovan Mitrović

Takođe se navodi da su učinjeni stručni propusti koji su imali za posledicu neblagovremeno prepoznavanje akutnog gnojnog zapaljenskog procesa u trbuhu, teško pogoršanje zdravstvenog stanja i u krajnjem ishodu – smrt pacijentkinje.

„Nikakva presuda nju ne može da vrati niti je ovaj novac bilo kakva satisfakcija, jer nje više nema. Bio sam uporan, jer bi slična sudbina mogla da zadesi neke druge ljude i zbog toga sam tražio odgovornost bolnice i njenih lekara“, kaže Jovan Mitrović, inače, advokat po struci.

Tadašnje bolničko rukovodstvo je sprovelo internu kontrolu i utvrdilo da je pacijentkinja sa zakašnjenjem prevezena na odeljenje hirurgije, te da su lekari dobijali lažne kliničke nalaze.

Sadašnji direktor te bolnice Nebojša Dimitrijević kaže da je sud, zapravo, obavezao Opštu bolnicu da porodici Mitrović isplati sumu od blizu 1,8 miliona dinara.

„Mi ćemo ovo platiti u pet mesečnih rata, a ako sud ustanovi krivicu lekara, tražićemo da oni nadoknade taj iznos bolnici, a snosiće i odgovornost zbog nemarnosti u poslu. Ovo je za našu ustanovu veliki iznos“, ogorčen je Dimitrijević.

Sa ovom presudom nije zatvoren slučaj Mitrović, jer se protiv osam lekara vodi i krivični postupak.

Oni se terete da su prilikom lečenja Ljubice Mitrović nesavesno postupali i prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja pacijentkinje koja je preminula zbog sepse, a posle zakasnele operacije slepog creva.

Lekari su pred sudom negirali krivicu. Suđenje još nije završeno.

Ovo je, inače, prva presuda u leskovačkog sudstva u korist pacijenta, u ovom slučaju, rođaka preminule zbog nemara lekara.

(Kraj)mil

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.