Otvoreno o budžetu : Kako do participativnijeg i transparentnijeg budžeta

Izvor: JUGpress.com, 15.Nov.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno o budžetu : Kako do participativnijeg i transparentnijeg budžeta

NIŠ

 U Gradskoj kući u Nišu danas je organizovana tribina sa temom – Otvoreno o budžetu – Kako do participativnijeg i transparentnijeg budžeta Grada Niša.

Organizatori tribine su  Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA i Grad Niš a o budžetu i postupku izrade govorili su gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, načelnica gradskog Sekreterijata za finansije, Danijela Spasović, predstavnik PROTECTA-e, Milan Stefanović i predstavnik MiRC-a, Nebojša Rančić. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Reibini su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, udruženja građana, zainreresovani građani .

Kako kažu organizatori ideja im je bilaa da se na jednom mestu okupe predstavnici gradskih i opštinskih institucija, organizacije civilnog društva i mediji kako bi svi zajedno sagledali problematiku izrade i potrošnje gradskog budžeta, postojeće aktivnosti i dinamiku izrade budžeta za 2019. godinu, i kako bio se upoznali sa postojećim i predložili nove mehanizme za ukljućivanje građana u predlaganje i građansko nadgledanje utroška gradskog budžeta.

„Ulazimo u budžetski mesec. Grad pravi budžet za 2019. godinu i sada razgovaramo o tome da li je Grad učinio sve da uključi građane u predlaganje stavki budžeta, da li je budžez dovoljno transparentan, parcipativan – to su najvažnija pitanja ne  koje ovde sa ljudima koji vode finansije i ovaj grad danas pokušavamo da odgovarimo“, rekao je Milan Stefanović iz Protecte.

 Okrugli sto je bio  interaktivan  tako da su i ljidi iz publike, građani , predstavnici civilnog društva, medija i gradskih institucija mogli da postavljaju pitanja i daju predloge jer je osnovni cilj tribine da se zajedno dođe do zaključaka kako da budžet u gradu Nišu bude što više približen građanima.

Prisutni su se upoznali i sa primerima dobre prakse.

„ Ima puno primera dobre prakse. U Srbiji ima tridesetak opština koje imaju građanski vodič kroz budžet, postoje razni ofline i online mehanizmi kojima građani mogu da predlažu neke stavke za investiranje a koje se odnose na gradski budžet“, dodao je Milan Stefanović

Budžet za 2019.  treba da bude usvojen do 15. decembra.

„ Gradsko rukovodstvo su izašli u susret inicijativi Protecte jer shvataju ozbiljnost da oni koji pune budžet svojim stavkala, izdvajanjem iz poreza, imaju pravo i da odlučuju o njihovom utrošku“ rekao je Stefanović.

Predstavnik Medija reform centra  Nebojša Rančić rekao je da je ova organizacija već uključena u dve inicijative koje su veoma bitne za učešće građana . Jedna je inicijativa Partnerstvo za održivi razvoj koji  MRC radi  na lokalnom nivou sa još pet otganizacija civilnog društva  a druga je na nacionalnom nivou . Radi se o projektu gde je republika Srbija zajedno sa osamdesetak zemalja na svetu radi na unapređenju i otvaranja uprave prema građanima

 Predlog , kalendar aktivnosti, kako jkaže je već napravljen i danas je  predlog pred građanima i prestavnicima organizacija civilnog društva i rukovodstva grada., objasnio je Rančić.

„ Predlažemo da imamo dva čitanja. Već nakon izrade nacrta budžeta treba da bude otvorana javna rasprava, da budžet bude na sajtu grada Niša, da građani mogu da daju svoje komentare i predloge. Treba da održimo jedno javno slušanje i da nakon toga budžet uđe u skupštinsku proceduru. Kada bude usvojen , očekujemo jednu prezentaciju i da se odmah krene sa izradom građanskog budžeta koji bi trebalo da bude gotov u roku od mesec dana od usvajanja budžeta u Skupštini Grada“ rekao je  Nebojša Rančić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na primedbu medija da je prošle godine rasprava o budžetu organizovana dan pre usvajanja ovog dokumenta rekao :

Javna rasprava je prošle godine zakazana 24 čas pre donošenja budžeta .

„ Tako je bilo prošle godine.  Ove godine smo krenuli ranije . Pre nekoliko dana je došlo uputstvo iz Ministarstva  na osnovu kojeg krećemo u izradu novog budžeta i ovaj današnji sastanak je deo tog postupka. Za nekoliko dana imaćemo još  jedan sastanak a radni nacrt koji je dogovoren i izaći će za desetak do 12 dana“ rekao je Bulatovič.

Bulatović  se nada  će će se ove godine uz maksimalno učešć medija, novinara, nevladinog sektora, građana , udruženja, stručnih služni i tela, napraviti jedan dokument“ na koji ćemo biti ponosni i koji će značiti da sledeće godine možemo da uradimo mnoge dobre stvari  i da stabilizujemo finansijsku situaciju . Zbog toga je u poslednja dva meseca sa saradnicima obišao mnoga sela kako bi na licu mesta čuo zahteve građana i njihove potrebe, i da to bude ugrađeno u  budžet za narednu godinu.

Finansije grada Niša, kako kaže gradonačelnik  su stabilne,  grad redovno  izvršava svoje obaveze, nikom ne duguje ni jedan dinar, vraćaju se dugovi iz ranijig godina i „stvarano uslove da stanemo na noge i da svi građani Niša imamo perspektivu da možemo da podižemo grad , izgrađujemo ga po meri naših, ljudskih potreba i želja“ rekao je Bulatović.

Građanima će predlog i sam budžet biti dostupan  putem sajta Grada ali i na druge načine o kojima će se ek dogovoriti.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.