Otvoreni konkursi za upis u vojne škole, na Akademiju i na Medicinski fakultet VMA

Izvor: JužneVesti.com, 17.Feb.2024, 11:04

Otvoreni konkursi za upis u vojne škole, na Akademiju i na Medicinski fakultet VMA

Mladi koji žele da se prijave na konkurs za upis u vojne škole, Medicinski fakultet VMA ili Vojnu akademiju mogu to da učine do 31. marta ove godine, saopštava Vlada Srbije. Predviđen je upis 185 budućih kadeta Vojne akademije, 25 kadeta Medicinskog fakulteta, 110 učenika Vojne gimnazije i 75 đaka Srednje stručne vojne škole “1300 kaplara”.

Vojnu akademiju moći će da upišu mladići i devojke rođeni 2003. godine ili kasnije, dok Medicinski fakultet mogu da upišu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << oni koji su rođeni 2004. godine ili kasnije.

Vojna akademija nudi osnovne studije na smerovima Kopnena vojska, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Ekonomija odbrane.

Takođe, neophodan uslov je da kandidati za upis u Vojnu akademiju imaju završenu 4-godišnju srednju školu, odnosno da pohađaju četvrti razred 4-godišnje srednje škole, a za upis u Medicinski fakultet VMA uslov je da su završili gimnaziju, srednju školu zdravstvene ili veterinarske struke u trajanju od četiri godine ili da pohađaju četvrti razred gimnazije, srednje škole zdravstvene ili veterinarske struke - navode iz Vlade Srbije.

Kandidati za kadete programa Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite i Vojnosaobraćajno inženjerstvo moraju da ispune uslov da su završili 4-godišnju srednju školu tehničke struke ili gimnaziju, odnosno da pohađaju četvrti razred srednje škole tehničke struke ili gimnazije.

Za Vojno vazduhoplovstvo kandidati za kadete moraju da ispune i dopunske uslove, kao i da uspešno prođu medicinsko-zdravstvene i psihološke procene i da uspešno savladaju padobransku i selektivnu letačku obuku.

Posle završetka školovanja, kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje - doktor medicine, kako je propisano akreditovanim studijskim programom. Posle završenih studija, kadeti Vojne akademije primaju se u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika odgovarajućeg roda ili službe, a kadeti Medicinskog fakulteta VMA primaju se u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika sanitetske službe - piše u saopštenju.

Za status učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole “1300 kaplara” u Beogradu pravo da se prijave imaju dečaci i devojčice rođeni 2008. godine ili kasnije, odnosno 2007. godine ili kasnije za upis u drugi i 2006. godine ili kasnije za upis u treći razred Vojne gimnazije.

Ove godine predviđen je upis 80 đaka za opšti, 20 za vazduhoplovni smer, 5 za prijem u drugi i 5 za prijem u treći razred opšteg smera, dok bi školu “1300 kaplara” trebalo da upiše 75 učenika.

Selekcija podrazumeva psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu, proveru fizičke sposobnosti i znanja iz matematike, srpskog jezika i fizike, kao i bezbednosnu proveru kandidata.

Po završetku školovanja učenici Vojne gimnazije su u obavezi da nastave školovanje na Vojnoj akademiji, dok se oni koji završe školu “1300 kaplara” primaju u Vojsku Srbije kao profesionalni podoficiri, u činu vodnika.

Za vreme školovanja učenicima su obezbeđeni smeštaj i hrana, udžbenici i školski pribor, uniforma, zdravstvena zaštita i novčana primanja - ističu iz Vlade.

Detaljne informacije o konkursima dostupne su na sajtu Ministarstva odbrane.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.