Organska proizvodnja voća i povrća na ceni, veća zarada od gotovih proizvoda

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jul.2020, 12:58

Organska proizvodnja voća i povrća na ceni, veća zarada od gotovih proizvoda

U planinskim selima kuršumlijske opštine već nekoliko godina unazad je sve rasprostranjenija organska proizvodnja voća i povrća, a proizvođači nemaju problema sa plasmanom svojih proizvoda na tržištu. Proizvođači kažu da je ovo podneblje posebno pogodno za uzgoj maline i kupine čija se cena trenutno kreće oko 200 dinara, a oni koji se odluče da prerađuju svoj proizvod i tako ga prodaju, mogu da zarade i više.

Života Jevremović iz kuršumlijskog sela Igrište, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kaže da nadmorska visina od preko 1.000 metara predstavlja pogodno tle za proizvodnju raznih vrsta voća i povrća poput krompira, šljive, maline kupine, a u poslednje vreme je sve više njiva pod zasadima heljde.

Ipak, on ističe da su u planinskim selima kuršumlijske opštine ostala mahom staračka domaćinstva, a oni nešto mlađi koji se odluče da ostanu na svojim ognjištima i hoće da rade, mogu ponešto i da zarade.

Za razliku od nižih krajeva u Toplici, uzgoj voća i povrća na ovoj visini ne iziskuje upotrebu preparata i hemije. Zato ljudi proizvode organske i zdrave proizvode, koji uvek nađu put do kupca i bez većih problema sa plasmanom i cenom - kaže Jevremović.

On dodaje da malinari ovog kraja mogu mnogo više da zarade u odnosu na mnogo zastupljenije proizvođače višnje i šljive u Toplici koji svake godine muku muče sa niskom otkupnom cenom.

Dodaje da je organska proizvodnja specifičnija, jer isključuje upotrebu bilo kakvih pesticida pa je i teže sačuvati proizvode, ali tako proizvedeno voće i povrće ima bolju cenu i zagarantovan plasman, pa ovaj kraj iz godine u godinu i pored malog broja stanovnika, postaje centar organske proizvodnje u Gornjoj Toplici.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi, voće i povrće se proizvode bez upotrebe pesticida. Većina svoje proizvode prodaje hladnjačama, dok manji broj njih započinje samostalnu preradu ovog voća, pa gotov proizvod, poput džema, slatka, likera, kompota, preliva za kolače i torte, krema, maski, kozmetike, uz bolju zaradu mogu prodati na tržištu - ističe Jevremović.

Nadležni u Kuršumliji kažu da je akcenat na podsticaju i proizvodnji organske hrane, te da lokalna samouprava izdvaja određena sredstva kako bi dodatno motivisala proizvođače na ovakvu vrstu proizvodnje, za šta se godišnje iz gradske kase izdvaja 20 miliona dinara namenjenih za podizanje novih zasada i izgradnju mini-hladnjača.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.