Opština Svrljig zabranila gradnju malih hidoelektrana na njenoj teritoriji

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2020, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština Svrljig zabranila gradnju malih hidoelektrana na njenoj teritoriji

Većinom glasova svrljiški odbornici usvojili su zaključak kojim se Odseku za urbanizam nalaže brisanje svih potencijalnih lokacija za mini-hidroelektrane u novom Prostornom planu.

Zaključkom se ujedno i zabranjuje njihova gradnja na teritoriji opštine Svrljig, kako je obrazloženo, radi zaštite životne sredine i lokalnih turističkih potencijala.

Potencijalne lokacije koje su 2014. godine bile dodeljene na javnom pozivu, a koje se ovim zaključkom brišu, nalazile >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su se na Svrljiškom Timoku u selu Okolište, na Beloj reci u selu Pirkovac i na istoj reci u selu Popšica.

Podsetimo, na nedavnom predavanju na niškom Univerzitetu na kome su učestvovali profesori iz oblasti pogođenih izgradnjom malih hidroelektrana, zaključeno je da one remete vodotokove, doprinose klimatskim promenama i negativno utiču na biljke i životinje, a da služe jedino da se bogate pojedinci i interesne grupe, a da je Srbija država koja je dificitarna vodama.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Opština Svrljig zabranila gradnju MHE na svojoj teritoriji

Izvor: Danas, 27.Feb.2020

Odbornici Skupštine Opštine Svrljig su danas zabranili izgradnju mini-hidroelektrana na području te opštine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.