Izvor: JUGpress.com, 09.Mar.2024, 21:54

Opozicija potpisala dogovor za slobodne izbore u Beogradu

BEOGRAD

Predstavnici opozicionih koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) i NADA potpisali su 9. marta u Beogradu “Dogovor za slobodne i poštene izbore”.

Ovu inicijativu pokrenula je građanska organizacija Proglas koja se zalaže za primenu demokratskih principa u izbornom procesu i izlazak što većeg broja birača na glasanje.

“Posebno se zahteva revizija biračkog spiska. Od javnog medijskog servisa traži se da potpuno i istinito informiše građane o lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i gradskim izborima, kao i da svi učesnici budu ravnopravno zastupljeni u programu”, piše između ostalog u dogovoru koji su potpisali SPN i NADA.

Glumac i režiser Dragan Bjelogrlić, jedan od osnivača Proglasa, izjavio je da je dijalog o izbornim uslovima jedini put.

“Svi drugi bili bi opasnost za Srbiju”, rekao je Bjelogrlić.

Zahtev Proglasa je i da beogradski izbori budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova, na osnovu preporuka Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Traži se i da preostali lokalni izbori u opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru budu u istom danu kada i izbori u glavnom gradu Srbije.

“Ovaj dogovor je prilika da Beograd učinimo slobodnom teritorijom, a zatim i ostale gradove u Srbiji”, rekla je jedna od liderki SPN Marinika Tepić.

‘Vučić manipuliše datumima’

Izbori u Beogradu biće ponovljeni posle dva neuspela pokušaja da se nakon glasanja 17. decembra održi konstitutivna sednica. Odluku je donela vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), čija lista nosi ime predsednika države Aleksandra Vučića, usled nemogućnosti da formira vlast u glavnom gradu jer nije osvojila većinu od ukupno 110 odbornika.

Aleksandar Vučić, donedavni predsednik SNS-a, izjavio je 9. marta da beogradski izbori mogu da budu 28. aprila ili 5. maja.

“A petog nam je Vaskrs. Hoćete li na Vaskrs da imamo izbore?”, rekao je Vučić.

Jedan od osnivača Proglasa Miodrag Jovanović ocenio je da Vučić manipuliše mogućim datumima za održavanje izbora u Beogradu i napomenuo da oni mogu biti i 2. juna.

Nakon parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra, demokratska lista SPN, NADA i posmatračka misija CRTA saopštili su svoj zaključak da je vlast sistemski pokrala izbore i zatražili njihovo ponavljanje i međunarodnu istragu. Izneli su sumnje da se najviše nezakonitosti dogodilo u Beogradu dovođenjem državljana Bosne i Hercegovine i ljudi iz mesta u Srbiji u kojima 17. decembra nisu održavani izbori da glasaju za vladajući SNS.

ODIHR je 28. februara objavio finalni izveštaj o izborima u Srbiji u kom se navodi da uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće Aleksandra Vučića. Dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa i Vučićeva medijska dominacija.

Evropski parlament (EP) 8. februara rezolucijom je zatražio međunarodnu istragu o nepravilnostima na decembarski izborima i suspenziju finansija Evropske unije (EU) za Srbiju u slučaju da se dokaže da su vlasti sprovele izbornu prevaru.

Lokalni izbori u decembru održani su u Srbiji u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

Izvor: Radio slobodna Evropa

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.