Izvor: JUGpress.com, 09.Jun.2023, 22:45

Odbornik Miodrag Stanković : Grad Niš da omogući besplatan javni gradski prevoz svim licima starijim od 65 godina kao i učenicima starosti do 19 godina ! 

NIŠ

Odbornik koalicije Niš, moj grad Miodrag Stanković I predsednik Kluba penzionera Niša Slavoljub Savić, podneli su inicijativu nadležnima da Grad Niš po uzoru na Grad Beograd omogući besplatno korišćenje javnog gradskog prevoza svim penzionerima I učenicima starosti do 19 godina.

“U Nišu ima oko 60.000 penzionera.

Od marta prošle godine, pravo na besplatno korišćenje javnog prevoza u Nišu imaju penzioneri stariji od 75 godina bez obzira na visinu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << penzije kao i oni stariji od 70 godina ukoliko im penzija ne prelazi 28.960 dinara.

U Nišu pravo na besplatan prevoz imaju i deca mlađa od 7 godina, učenici osnovnih škola, trudnice, određene kategorije osoba sa invaliditetom.

U Beogradu, karta od 90 minuta u Zoni A i B košta 50 dinara, a u zoni C 100 dinara, a dnevna karta u zoni A 120 dinara, dok je u Nišu cena za par autobuskih stanica 80 dinara.

Svi učenici starosti do 19 godina u Beogradu imaju besplatan prevoz. To važi i za starije osobe od 65 godina, koji imaju pravo na doživotnu, personalnu karticu za javni prevoz. Oni uz ličnu kartu na posebnim, izbrendiranim punktovima u svim gradskim opštinama, i to nezavisno od mesta prebivališta, mogu da je izvade”- rekao je Slavoljub Savić predsednik Kluba penzionera Niša.

” U toku prošle godine prosečna neto zarada u Beogradu bila je 94.808 dinara.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada zaposlenih u Nišu u februaru iznosila je 78.437 dinara što je za 2.922 dinara manje od republičkog proseka, ali uz to i za 19.074 manje od prosečne plate zaposlenih u Novom Sadu i za 24.270 dinara manje od prosečne plate u Beogradu.

Ukupna prosečna penzija u Srbiji iznosi oko 38.000 dinara, dok je minimalna potrošačka korpa još prošle godine iznosila 44.856 dinara- rekao je odbornik Koalicije Niš, moj grad Miodrag Stanković.

“Smatramo da zbog sve većeg siromaštva građana i sve većeg poskupljenja treba omogućiti da i u Nišu po uzoru na Grad Beograd svi učenici starosti do 19 godina dobiju besplatnu kartu za javni gradski prevoz a sva lica starija od 65 godina dobiju doživotnu besplatnu kartu- zaključio je Stanković. (kraj) NG/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.