Odbor za ljudska prava Vranje: Zločini nad ženama ne smeju proći nekažnjeno

Izvor: JužneVesti.com, 08.Mar.2021, 19:04

Odbor za ljudska prava Vranje: Zločini nad ženama ne smeju proći nekažnjeno

Odgovornost za svaki ženski život, za svaku suzu, za svaki dan života u strahu od nasilnika, zatražile su aktivistkinje Odbora za ljudska prava u Vranju performansom na gradskom šetalištu povodom Međunarodnog dana žena, koji su posvetile 27-godišnjakinji ubijenoj pre 18 dana u ovom gradu.

Na današnji dan, pre više od 160 godina, kako kažu, žene su ustale i počele da se bore za svoja radna prava, a u 21. veku se bore za pravo da ne budu ubijene.

Danas, povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Međunarodnog dana žena, žene, devojke i devojčice širom sveta dobijaju pažnju, poljubac, karanfile, ruže... Ali, nemojmo zaboraviti da je pre samo 18 dana u Vranju ubijena 27-ogodišnja devojka od strane muškarca koji je već bio osuđivan za ubistvo jedne i pokušaj ubistva druge žene. Između jednog mladog ženskog života i 6 brutalno ispaljenih metaka stoji nečije uverenje da ima pravo na nečiji život - kažu iz Odbora.

Podsećaju i da je u Srbiji, pre više od meseca, glumica konačno sakupila hrabrost i prijavila seksualno zlostavljanje, za šta joj je trebalo sedam godina jer se radi o čoveku koji je uticajan i poznat.

Ovakvo nasilje nad ženama i devojkama se dešava svakodnevno, i ruže za osmi mart ne mogu ublažiti patnju, bol, strah, život u tišini i samoću žrtve. Ženski životi su važni! Zločini prema ženama ne smeju proći nekažnjeno! Tražimo odgovornost za svaki ženski život, za svaku suzu, za svaki dan života u strahu od nasilnika! Danas se borimo, za sve žene i devojčice, za naša osnovna ljudska prava - pravo da slobodno i bez straha hodamo ulicom Vranja - poručuju iz Odbora.

U 21. veku govori se o pravu na život; foto: Odbor za Ljudska prava Vranje Kako su rekle, umesto da govore o radnim pravima žena, pravu na zdravlje i redovne preventivne preglede, pre svega žena sa invaliditetom, ponovo se bore za osnovna ljudska prava i pravo na život bez rodno zasnovanog nasilja.

Bukete ruža menjamo za pitanje KO JE ODGOVORAN ZA UBISTVO 27-godišnje devojke. Isti muškarac je počenio tri brutalna napada, teško je povredio jednu i ubio dve devojke u Vranju. Zaustavite femicid, ubijanje žena u Srbiji, samo zato što su žene. U svetu i Srbiji žene umiru zbog virusa korona, a u Vranju od metaka iz pištolja u kafiću, u centru grada - dodaju iz Odbora.

Iz Udruženja obolelih od multiple skleroze kažu da žene sa invaliditetom sada žive mnogo teže, jer je virus ograničio osnovna ljudska prava.

Uspele smo da sa SOS telefonom organizujemo preventivne preglede u Bolnici u Vranju za očuvanje reproduktivnog Zdravlja, gde je kod više od 50% žena sa invaliditetom utvrđena zdravstvena promena organa. Nama ženama sa invaliditetom je potrebna bolja organizacija usluge pomoć u kući, jer mnoge žene ne mogu same da brinu o sebi - kažu iz Udruženja.

Prema podacima Mreže žena protiv nasilja, tokom prošle godine mediji su izvestili o smrti 44 punolotne žene, od toga 26 femicida u porodično-partnerskom kontekstu.

Prema podacima SOS telefona Vranje iz medija, od 2014. godine ubijeno je 14 žena u Pčinjskom okrugu, a u Srbiji u prethodne 2 decenije 300 žena - kažu iz Odbora.

Dodaju da se prošle godine SOS telefonu Vranje za pomoć i podršku obratilo 125 žena, a primljeno je 824 poziva, a samo za vrme vanrednog stanja pomoć je zatražilo 26 žena, što je 45% više u odnosu na isti period 2019. godine.

Osim toga, pandemija i preventivne mere u Srbiji su, kažu, pogodile više žene nego muškarce na tržištu rada, a prema podacima Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i UN Women u Srbiji je 7% žena izgubilo posao ili otišlo na prinudni odmor, a upola manje je zaposlenih muškaraca.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.