Od danas jedna kontrola na granici Srbije i Severne Makedonije

Izvor: JužneVesti.com, 26.Avg.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas jedna kontrola na granici Srbije i Severne Makedonije

Građani će se od danas zaustavljati samo jednom na granici Srbije i Severne Makedonije, nakon što su dve države uspostavile zajedničku graničnu kontrolu "one stop shop" na prelazu Tabanovci-Preševo. Početak rada zajedničkog graničnog prelaza označili su predsednici Vlade Srbije Ana Brnabić i Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zajednička kontrola srpskih i makedonskih službenika značajno će, kako se očekuje, ubrzati promet, a smanjiti zadržavanje i troškove. Ana Brnabić >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i Zoran Zaev označili su početak rada integrisanog prelaza; foto: I.M.

Dosadašnji koncept je podrazumevao dva zaustavljanja u putničkom saobraćaju, odnosno četiri u teretnom. Od ovog spoazuma očekujemo znatno ubrzanje - rekao je šef carinske ispostave Preševo Senad Radončić.

Kako je ranije najavljeno iz Uprave carina, sa srpske strane granice je postavljeno 6 kućica gde će se kontrolisati automobili i autobusi.

Za putnike koji iz Srbije putuju u Severnu Makedoniju kontrolu će vršiti srpski carinici na severnomakedonskom prelazu, a za putnike koji putuju ka Srbiji makedonska granična služba će obavljati kontrolu na srpskom prelazu - najavljeno je ranije iz Carine.

Inače, na ovom prelazu iz Carine beleže stalni rast prometa, pa je tako u julu prošle godine ovaj prelaz prešlo 1,3 miliona putnika, dok je u istom mesecu ove godine promet bio 1,7 miliona putnika.

Bolji promet i saradnju u regionu na ovaj način očekuje i srpska premijerka koja, nakon otvaranja prelaza, putuje u Skoplje na zvanični sastanak sa makedonskim kolegom gde će, kako je najavljeno, biti potpisano više sporazuma o saradnji dve države.

Ispolnivme ušte edna obvrska od proektot za integracija na Severna Makedonija i Srbija na evropsko nivo. Zaedničkiot graničen premin Tabanovce-Preševo predviduva i zaedničko upravuvanje na graničnite i carinski kontroli so edno zastanuvanje - One-stop-shop. 🇲🇰 🇷🇸 pic.twitter.com/V53oc0h7od

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.