Izvor: JUGpress.com, 07.Sep.2023, 13:13

Od 14. septembra obavezni skrining novorođenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju o trošku RFZO

BEOGRAD

Obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju za novorođenu decu u svim porodilištima u Srbiji počeće od 14. septembra o trošku RFZO.

Ovaj Fond je saopštio da će uzorci biti uzimani u svim porodilištima u Srbiji, dok će analiza uzoraka biti rađena na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Cilj uvođenja skrininga odmah po rođenju je rana dijagnostika još u pre-simptomatskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze“, kažu u RFZO.

Dodaje se da se osim testiranja na spinalnu mišićnu atrofiju, obavezni skrining o trošku RFZO radi i za fenilketonuriju, hipotireozu i od 2021. za cističnu fibrozu.

Izvor : 021.rs

Foto: Pixabay

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.