Objasnite đakonu (N. Iliću) da napuštanje pravoslavnog predanja neće privući inoverne, već suprotno

Izvor: KMnovine.com, 31.Dec.2018, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objasnite đakonu (N. Iliću) da napuštanje pravoslavnog predanja neće privući inoverne, već suprotno

Đakon Nenad Ilić, naročito popularna ličnost među laicima i neutvrđenim vernicima zbog svoje lažne "umerenosti", objavio je tekst u kome lukavo podmeće ideju o napuštanju "zastarelog kalendara".



 
Na njegovo farisejsko i književničko licemerje odgovorio je Marko Pejković čiji tekst redakcija KM novina u potpunosti prenosi:
~ * ~


Neka neko objasni đakonu sledeće:

Uvođenje papskog kalendara ne >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << bi bio dogmatski prekršaj za anatemu (čime bi neka pomesna Crkva izgubila blagodat i prestala da bude zaista pomesna Crkva) kako to misle starokalendarski raskolnici, jer je navodni Sigilion iz 1583. koji ''anatemiše'' papski kalendar za fiksne praznike zapravo falsifikat jednog raskolničkog monaha Jakova Neoskitjotisa (videti ovde na grčkom - http://www.oodegr.com/…/paleoimerolog…/plasto_sygillio_1.htm). Ali, papski kalendar ne bi trebalo uvoditi iz sledećih razloga:

1. Papski kalendar nekada zna da svede petrovski post na samo tri dana, čime se na taj način, posredno, obesmišljava jedan od četiri postova.


   
Đakon Nenad Ilić    
2. Formulacija ''zastareli kalendar'' je besmislena. I Kinezi i muslimani imaju svoje kalendare, pa im to ne smeta da budu iz decenije u deceniju više ''haj-tek'', ''in'' ili ''u trendu'' sa globalističkim tokovima - ako je na ovo ciljao đakon. Njima ne pada na pamet da se odriču tih kalendara, jer znaju da tehnološka modernizacija ne mora da ide nužno sa vesternizacijom, vrednosnom unifikacijom ili čime već.

3. Zapadnjake neće đakon privući u pravoslavlje (eventualno) tako što će praviti kompromise sa njihovim verskim i običajnim nasleđem, već upravo suprotno, stavljanjem akcenta na razliku, njihovo udaljavanje od izvora - ali bez fanatizma i nasilja. Ko god je imao iole kontakta sa Zapadnjacima, zna da njih eventualno može da privuče nešto totalno različito od njihovih propalih papizama i protestantizama.

Marko Pejković



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.