Obeleženo 98 godina od početka Topličkog ustanka

Izvor: JužneVesti.com, 26.Feb.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 98 godina od početka Topličkog ustanka

Polaganjem venaca ispred spomenika Topličkim junacima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine i žrtvama narodnog ustanka 1917. godine, obeleženo je 98 godina od početka Topličkog ustanka.

Ministar Aleksandar Vulin istakao je da se po prvi put od izbijanja ustanka, 26. februara 1917. godine, ovaj događaj dostojno obeležava.

Država 98 godina nije bila u stanju da stane ispred ovog spomenika i kaže koliko je ponosna na topličke ustanike. Pravili smo se da ne znamo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ko su žrtve.Vreme je da progovorimo. Zverstva bugarskih okupatora bila su tolika da se ne mogu oprostiti i zaboraviti - naglasio je Vulin.

Dan obeležavanja Topličkog ustanka uvršćen je u državni program obeležavanja značajnih događaja, čime je po prvi put naznačen značaj ustanka.

Govoreći o masovnim žrtvama bugarske okupacije, predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović podsetio je da je za mesec dana u Toplici ubijeno 20.000 ljudi i potpuno uništeno 55 sela.

Toplički ustanak je krvava i stradalnička epopeja srpskog naroda koji je pokazao da Srbija nema cenu. On je bio primer narodnog otpora - kazao je Paunović.

Obeležavanje Topličkog ustanka organizovali su Odbor Vlade Srbije, Opština Prokuplje, Vojska Srbije, Narodni muzej "Toplice“ i Dom kulture u Prokuplju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Obeležena godišnjica od izbijanja Topličkog ustanka

Izvor: RTS, 26.Feb.2015

Polaganjem venaca na spomenik palim Topličanima u ratovima od 1912-1918. godine i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine u Prokuplju je obeležena devedesetosam godina od izbijanja Topličkog ustanka. Prvi put, ove godine, Toplički ustanak se obeležava kao sastavni deo Državnog programa obeležavanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.