Izvor: JUGpress.com, 22.Avg.2019, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O radu Centra za socijalni rad na stranačkoj press konferenciji

VRANJE

U Centru za socijalni rad u Vranju najugroženija socijalna kategorija su samohrani roditelji kojih je 245 sa 386 dece, rekla je na konferenciji za novinare, koja je održana u sedištu Gradskog odbora vranjskih naprednjaka, direktorka Centra, Dragana Arsić.

„Potreban je dodan rad stručnih radnika sa pripadnicima te kategorije, posebno dece zbog prevazilaženja emocialne krize koja nastaje zbog nedostatka >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << drugog roditelja, dodala je.

Direktorka Arasić posebno se osvrnula na činjenicu da Centar u Vranju ima jedan od najrazvijenijih sistema hraniteljstva.

„Trenutno na evidenciji imamo 50 hraniteljskih porodica, od toga je 13 srodničkih i jedna koja je specijalizovana za specijano hraniteljstvo, odnosno za prijem dece sa psihofizičkim poremećajima u svom razvoju. Prošle godine obučene su i četiri porodice koje su specijalizovane za prijem maloletnih migranata, ali do sada nije bilo potrebe da se one angažuju“.

Dva puta godišnje Centar vrši obuku za hranitelje koja traje četiri meseca

Ona je govorila i o nasilju u porodici i istakla da je u 2018. godini na evidenciji Centra bilo 270 prijava nasilja.

„Zahvaljujući Zakonu o prijavi naselja u porodici koji je stupio na snagu 1. juna 2017. godine i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je prepoznao problem, stvorili su se uslovi da se uredi sprečavanje nasilja u porodici i da na jedinstven način institucije i ustanove postupaju u zaštiti žrtava nasilja. Centar ima dobru saradnju sa policijom i pravosudnim organima. Hitne mere koje se izriču u trenutku nasilja je privremena mera udaljenja nasilnika iz porodice i mera privremene zabrane prilaska žrtvi“, rekla je direktorka Arsić

Socijalnu pomoć godišnje koristi njih 113, ali taj broj se menja.

Komisiji za dodelu jednokratnih pomoći, do juna ove godine prispelo je 812 zahteva, a odobrena su 632. Najviše zahteva je bilo za nabavku lekova, ostvarivanje osnovnih životnih potreba, pokrivanje pogrebnih usluga.

Centru je dodeljeno milion i po dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove zgrade, jer  je postojeća koja je izgrađena 1964. godine, neuslovna, istakla je direktorka Arsić.

Ona je kazala da za realizaciju ovog projekta ima punu podršku gradskog rukovodstva.

„Za izradu projektno-tehničke dokumentacije opredeljeno je milion i 500 hiljada dinara. Centar za socijalni rad apliciraće ka fondovima i resornim ministarstvima za dodatnu pomoć. Na jednoj od sednica Gradskog veća dodeljena je parcela za te namene, rekla je direktorka.

Lokacija je određena, ali Arsićeva nije znala tačno da kaže gde je, osim da je u blizini sadašnjeg Centra za socijalni rad.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.