Novinari u Srbiji pravosuđe vide kao zatvoreno, sudije njih kao nedovoljno stručne

Izvor: JužneVesti.com, 06.Okt.2022, 19:56

Novinari u Srbiji pravosuđe vide kao zatvoreno, sudije njih kao nedovoljno stručne

Novinari u Srbiji smatraju da je pravosuđe zatvoreno i da sudije sa njima ne smeju da komuniciraju, a pravosuđe vidi medijske radnike kao nedovoljno stručne, kažu autori istraživanja “Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji”. Rezultati pokazuju i da sudovi i tužilaštva ne objavljuju redovno saopštenja na sajtovima, kao i da većina redakcija nema novinare obučene za izveštavanje iz oblasti pravosuđa.

Nepoverenje na relaciji novinari - >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sudije; ilustracija; foto: A. K.Rezultate istraživanja o transparentnosti pravosudnih organa i saradnji pravosuđa sa medijima predstavili su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija).

Oni pokazuju da se novinari suočavaju sa dosta prepreka kada pokušaju da dobiju podatke jer nema poverenja između njih i predstavnika pravosudnih organa.

Novinari smatraju i da portparoli u pravosuđu nisu dovoljno obučeni, pa kažu da se zato često okreću drugim izvorima podataka, kao što su advokati, eksperti i drugi medijski izvori.

Percepcija novinara je da pravosudne institucije i sudije ne ulažu trud u unapređenje saradnje sa medijima i novinarima jer su često nedostupni za novinare. Ujedno, procedura za dobijanje sudskih odluka je spora. Veličina sudnice često ne omogućava prisustvo svim novinarima koji žele da prate suđenje i novinari smatraju da su male sudnice bile izgovor sudijama da im se onemogući pristup u suđenjima - navode iz Partneri Srbija.

Dodaju da redakcije često nemaju novinare specijalizovane za sudove i tužilaštva i da su oni uglavnom opterećeni drugim poslovima.

Rezultati izraživanja Partnera Srbije pokazuju da ne postoji ujednačen pristup u komunikaciji sudova, odnosno tužilaštava, bilo da se radi o informacijama koje su dostupne na sajtovima tih institucija, odgovaranju na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja ili direktnoj komunikaciji i saradnji sudova i tužilaštava sa medijima - kažu iz Partneri Srbija.

Redakcije uglavnom nemaju novinare obučene za izveštavanje iz sudnica; ilustracija; foto: V. MilićPretraga sajtova sudova i tužilaštava pokazala je, dodaju, da postoji neusklađenost u broju, vrsti i kvalitetu informacija.

Sudija u penziji i autor istraživanja Vida Petrović Škero ističe da novinari smatraju da je pravosuđe zatvoreno i da sudije ne smeju sa njima da komuniciraju, a pravosuđe da mediji i novinari nisu dovoljno stručni i da krše mnoga prava.

Novinar koji je bio u sudnici, dok stigne u redakciju, konstatuje da medij čiji novinar nije bio u sudnici već ima objavljenu informaciju sa suđenja. Mašinerija tabloida i vlasti kao da radi zajedno, a ništa se ne preduzima i nema volje institucija da se ovo promeni - izjava je iz fokus grupe.

Veliki problem je što sudovi u 85 odsto slučajeva ne objavljuju saopštenja na svojim sajtovima, dok osnovna tužilaštva to ne rade u 72 odsto slučajeva, kaže Kristina Kalajdžić iz Partnera Srbija.

Kao problem izdvaja i nepostojanje odgovornosti i sankcija za institucije koje ćute i koje rade netransparentno.Sajtovi sudova i tužilaštava neažurni; ilustracija; foto: JV / Ljubica Jocić

U praksi ne postoje kazne za predsednike sudova ili portparole za neodgovaranje na upit novinara ili zbog neobjavljivanja vesti na sajtovima. Nedostatak stvarne odgovornosti omogućava tim insitucijama da se sve više zatvaraju - ističe Kalajdžić.

Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja javnih tužilaca navodi da postoji trend otvaranja, ali da tužioci ne vole da se eksponiraju jer se ne osećaju sigurno.

Neke sudije misle da će mediji pisati loše o njima jer ih u startu svrstavaju u režimske, pa se tako brane, smatra sudija Višeg suda u Kragujevcu Ivana Obradović i dodaje da je nerealno da svaka redakcija ima novinara obučenog za pravosuđe.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.