Izvor: JUGpress.com, 29.Nov.2021, 18:53

Novinari i dalje nisu bezbedni

BEOGRAD

Od ukupno 112 predmeta koje je Tužilaštvo formiralo na osnovu podnetih krivičnih prijava zbog napada na medije tokom prošle pa sve do kraja avgusta ove godine, donete su samo četiri osuđujeće presude, rečeno je danas na konferenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Pravnica NUNS Marija Babić je na predstavljanju alternativnog izveštaja o sprovođenju Revidiranog Akcionog plana za poglavlje 23, u delu koji se tiče zaštite novinara i medijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zakonodavstva, ukazala da je do kraja avgusta ove godine tužilaštvo formiralo 55 predmeta na osnovu podnetih krivičnih prijava ili izveštaja o krivičnim delima na štetu novinara.

“Samo u jednom slučaju je doneta osuđujuća presuda, dok je 16 slučajeva ili prijava odbačeno ili je službenom beleškom zaključeno da nema mesta pokretanju krivičnog postupka”, upozorila je Babić i dodala da je slično bilo i prošle godine.

“U 2020. su od 57 predmeta donete tri osuđujuće presude, dva slučaja su rešena primenom načela oportuniteta dok su 24 odbačene ili završile sa beleškom da nema mesta postupku”, istakla je Babić.

“Zbog svega toga, iako postoji napredak, a posebno u pogledu hitnog postupanja kada se podnese krivična prijava, i dalje imamo veliki broj nerešenih slučajeva, nepoznatih počinilaca i smatramo da ni tu nije ostvaren uspeh”, ocenila je i podsetila da su i dalje nerešena tri ubistva novinara: Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Radislave Dade Vujasinović.

Kada je reč o medijskim zakonima i finansiranju putem konkursa, istraživačica i programska koordinatorka BIRN Srbija Tanja Maksić upozorila je na proces privatizacije u medijima i podsetila na privatizaciju “Večernjih novosti” i Tanjuga.

“Ono što se desilo je da je na nivou slova zakona sve u redu, država se povukla iz vlasništva, ali smo sada umesto državnih dobili partijske medije”, rekla je Maksić.

Ocenila je da to dovodi do “zatvaranja informacionog kruga” i do nemogućnosti da se kroz privatizaciju dobije diverzitet u sadržaju.

Konkursi za finansiranje su, prema njenim rečima, “zloupotrebljeni” utoliko što služe ili podršci redovnom radu ili za finansiranje “prijateljskih medija”.

“U BIRN smo pre desetak dana objavili bazu podataka koja pokazuje da je u protekle dve i po godine potrošeno pet milijardi dinara na medijskim konkursima, a najviše su dobile regionalne televizije, koje su u svojoj uređivačkoj politici vrlo bliske vlasti”, upozorila je Maksić.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.