Izvor: JUGpress.com, 16.Jun.2021, 10:32

Novi portal za privrednike: Kako do raznih dozvola

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Privrednici u Srbiji se često  suočavaju sa brojnim preprekama koje često nisu vidljive ili jasne. Dobijanje neke dozvole može da traje dugo i da bude komplikovano zbog nedostatka informacija šta je sve potrebno uraditi i koju dokumentaciju prikupiti kako bi se dozvola dobila. Registar administrativnih postupaka nudi informacije o svim postupcima gde zainteresovani mogu preko interneta, u par klikova, da pronađu ono što im je potrebno. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Informacije o potrebnoj dokumentaciji, iznosima koje je potrebno uplatiti i na koji tekući račun, kako i gde mogu predati zahtev – sve je dostupno na jednom mestu.

Šetnje od šaltera do šaltera, jedan, drugi, treći papir. Teško da postoji gradjanin ili privrednik koji nije bio u takvoj situaciji. Sada će sve informacije biti na jednom mestu, a sve preko Portala Registra administrativnih postupaka, objašnjava Ninoslav Kekić iz Republičkog sekretarijata za javne politike.

„Želimo da poreskom obvezniku, odnosno privredniku Republike Srbije učinimo sve informacije o njegovim pravima, njegovim obavezama lako dostupnim, da na jedan do tri klika on dobije sve informacije, da ne provodi vreme pred šalterima, da ne ide da se informiše na određenim šalterima, da ne mora da okrene nekoliko brojeva telefona da bi dobio određenu informaciju nego jednostavno otišao je na Portal, ukucao je nekoliko slova, ukoliko bira po ključnoj reči i samim tim je došao do onoga što mu je potrebno,“ kaže Keković.

Od 2.600 postupaka ukupno, sada je dostupno oko 1.600, dok će preostali biti dostupni u fazama. Privrednici od nove usluge imaju svoja očekivanja.

„Ono što ja eventualno očekujem od ovog Portala je i, pored te transparentnosti, i ta neka obaveza da određenu stvar dobijem u određenom roku. Da se ne dešava da nam kažu to će trajati dva meseca ili dođite tad pa dođemo i nije gotovo itd. Dakle, ja zamišljam da ćemo moći da podnesemo zahtev za određenu potvrdu ili papir i da ćemo dobiti i neku garanciju u kom roku nam stiže određeni papir. To je jako važno jer smo i mi vrlo često ograničeni rokovima kada apliciramo za razne stvari za šta nam te potvrde u stvari i trebaju, i bitna nam je ta brzina odnosno ušteda vremena,“ kaže Marija Ivanković Jurišić, privrednica „Marija handmade“

Kekić poziva privrednike i građane da ih kontaktiraju ukoliko primete da na Portalu nema nekih podataka i šta je to što nedostaje.

„Težićemo da i u roku od 24 časa, iako su rokovi tri dana, da pružimo odgovor da li se taj postupak očekuje u narednom mesecu ili taj postupak jednostavno je propustio organ koji je zadužen za taj postupak da popiše i da u nekom što kraćem roku da ga učini dostupnim i da te informacije budu tačne. Nikako nemojte odustajati od toga da date predlog kako bi možda bilo lakše da se pretražuju određene stvari, kako bi možda bilo jednostavnije da se objasne određene stvari za određeni postupak jer ovo je naš zajednički zadatak, ovo je Portal za privrednike kao korisnike i u budućnosti za građane kao korisnike a javnoj upravi je cilj da bude u službi svojih građana“, objašnjava pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Kekić

Pokretanje Portala Registra administrativnih postupaka, samo je jedan od rezultata reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Reforma javne uprave uz podršku Evropske unije: ČEKANJE NA ŠALTERIMA ODLAZI U ISTORIJU?

Izvor: Blic, 17.Jun.2021, 09:53

Ko od vas, bilo da ste običan građanin ili privrednik, nije gubio strpljenje, jer dobijanje neke dozvole traje dugo, ili se susreo sa brojnim preprekama u kontaktu sa državnom administracijom, koje često nisu vidljive ili jasne.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.